Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Hälytyskään ei auttanut: Pahasti kotonaan kaatunut vanhus joutui odottamaan tunteja apua – "Kukaan ei vaivautunut tarkistamaan"

Turvaranneke ja -puhelin ovat monen vanhuksen ainoa keino hälyttää apua onnettomuuden sattuessa. Järjestelmässä on kuitenkin omat ongelmansa.

Kuvituskuva.

Sirpa Repo

Turvaranneke on todistetusti pelastanut henkiä.

Parhaimmillaan laite toimiikin moitteettomasti; onnettomuuteen esimerkiksi kotonaan joutunut henkilö painaa rannekkeessaan olevaa hälytintä, jonka jälkeen palvelusta vastaava yritys ottaa yhteyttä ja hälyttää apua paikalle.

Tilanne ei kuitenkaan aina etene näin ruusuisesti. Ambulanssin saapumisessa saattaa kestää, vaikka hätä olisikin suuri.

Espoolaisen Peten  90-vuotias äiti joutui odottamaan avun saapumista useita tunteja.

Tapahtumaketju sai alkunsa, kun espoolaisnainen heräsi yöllä ja nousi sängystä. Nainen menetti toistaiseksi tuntemattomasta syystä tasapainonsa, kaatui maahan ja löi päänsä.

– Äidilläni on ollut turvaranneke-systeemi kaupungin kautta jo useampia vuosia. Ranneke on välillä toiminut hyvin, mutta välillä todella hitaasti, Pete sanoo.

Tällä kertaa se toimi todella hitaasti. Loukkaantunut joutui odottamaan ambulanssin tuloa peräti kaksi tuntia.

– Veljeni kertoi turvapuhelimeen, että kyseessä on vakava päävamma ja pyysi apua. Tuntia myöhemmin hän soitti hätäkeskukseen, kun ambulanssia ei vieläkään kuulunut. Siitä meni vielä tunti, että se saapui perillle. Äiti asuu Bodominjärven alueella ja ambulanssi tuli Jorvin sairaalasta. Siinä on korkeintaan kymmenen kilometriä välimatkaa, Pete ihmettelee.

– Hänen kasvoistaan murtui luita, hänen silmänpohjansa murtui ja häneltä valui runsaasti verta päästä. Siinä olisi voinut käydä todella paljon pahemminkin.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun avun saapumista sai odottaa kohtuuttoman pitkään.

– Äitini kaatui pari vuotta sitten ulkona jalanpyyhkimen päälle, eikä päässyt ylös. Hän onnistui silloinkin painamaan rannekkeensa painiketta ja kuuli, kun turvapuhelin soi sisällä. Ei hän tietenkään voinut siihen vastata, Pete sanoo.

– Ketään ei tullut paikalle tarkistamaan tilannetta. Onhan tämä nyt järkyttävää, että kukaan ei vaivaudu tarkistamaan, miten apua hälyttäneelle on käynyt.

Pete valittaneensa asiasta myös rannekefirmalle.

– He sanoivat, että on ollut ongelmia henkilöstöpulan vuoksi. Se oli täysin käsittämätön selitys.

Turvapalveluita tarjoavan yrityksen mukaan tilanteessa on toimittu väärin.

– Ohjeistus on, että hälytyksen jälkeen lähdetään tarkistamaan tilanne, vaikka kukaan ei puhelimeen vastaisikaan. Mahdollinen henkilöstöpula ei vaikuta asiaan. Sitä varten on työvuorojen varajärjestelyt olemassa, yrityksestä kerrotaan.

Suomessa toimivat turvapuhelinpalvelun hälytyskeskukset vastaanottavat vuodessa yli 2 miljoonaa puhelua. Ongelmatilanteita esiintyy verrattain vähän

Yksittäisen asiakkaan tapaukseen emme voi ymmärrettävistä syistä voi julkisesti ottaa kantaa. Reklamaatioita tai tiedusteluja tulee noin promille tuosta.

Yritykset sopivat kaupungin kanssa auttamisviiveestä, jonka aikana ei kiireellisissä auttamistehtävissä apua kotonaan tarvitsevan luokse pitää ehtiä. Pääkaupunkiseudulla aika on noin 30–90 minuuttia.

– Odottavan aika on tietenkin pitkä. Pitää kuitenkin muistaa, että me hoidamme yleensä kiireettömiä tapauksia, joten joudumme ajamaan ruuhkassa muun liikenteen tavoin.

Peten nimi muutettu äidin henkilöllisyyden suojaamiseksi.

Muokattu: Tarkennettu sitaatteja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Aluehallintovirastolta pyyhkeitä Helsingin kaupungille – asiakkaiden turvallisuus kotihoidossa pitää varmistaa9.7.2018 12.28
Pissalakanat ja kuollut vanhus ovat jäävuoren huippu: Työntekijät valittavat kotihoidosta valvojille – näin lukijat kommentoivat26.4.2018 06.02
Professori: Kotihoidon juoksulistat voivat rikkoa kahta eri lakia – "Tässä syyllistytään monenlaisiin vääriin menettelyihin"10.2.2018 09.15
Järkyttävät kuvat Helsingin kotihoidosta: 87-vuotias nainen makasi jopa kuukausia sängyssä eritteiden keskellä23.4.2018 06.40
Kuka tähän kykenee? Edessä 1,5 tunnin työt ja aikaa on yksi tunti – lehti sai haltuunsa kohutut "juoksulistat"5.2.2018 14.16
Parjattujen juoksulistojen tekijä puhuu nyt HU:lle – "Vanhusten kotihoito on syöksykierteessä"4.2.2018 08.15

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu