Puheenaihe

Etelä-Suomessa liikkuvan suden kaatoluvasta suuri kiista – "Olisi kaikkien kannalta tyhmää"

Kuvituskuva.

Kuvituskuva

Inkoon ja Raaseporin alueella liikkuvan suden kaatoluvasta on tehty valitus hallinto-oikeuteen. Suomen riistakeskus antoi viime viikolla luvan susien pelotteluun sekä yhden suden kaatoon Inkoon ja Raaseporin alueella. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri on hakenut päätökseen tappamisen osalta muutosta Helsingin hallinto-oikeudelta. Piiri hyväksyy susien pelottelun, mutta etenkin johtaja- eli alfasuden tappaminen voi hajottaa lauman, jolloin sudet voivat ruveta pyydystämään kauriiden ja hirvien sijasta kotieläimiä.

– Hyväksymme asutuksen lähelle tulevien susien pelottelun. Lupa suden tappamiseen tulisi saada vain tiettyyn tunnistettavan yksilöön, joka jo aiemmin on aiheuttanut merkittäviä ongelmia toistuvista karkotustoimenpiteistä huolimatta. Tässä luvassa näin ei ole, vaan lupa sallii minkä tahansa susiyksilön ampumisen, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin puheenjohtaja Laura Räsänen tiedotteessa.

– Ongelmallista tässä luvassa on myös se, että se on myönnetty liian laajalle alueelle (30 000 ha), jolla vierailee mahdollisesti myös muita susia, jatkaa Räsänen.

– Olemme pyytäneet Helsingin hallinto-oikeutta kieltämään suden tappamisen. Viime vuonna samanlainen lupa johti samalla alueella susilauman johtajayksilön ampumiseen, kertoo tiedotteessa Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin erityisasiantuntija Tapani Veistola.

– Susien pelottelu on niiden tappamista parempi vaihtoehto, Veistola korostaa.

– Varsinkin susilauman alfayksilön ampuminen voi hajottaa susilauman. Se olisi kaikkien kannalta tyhmää. Nyt sudet pyydystävät Länsi-Uudellamaalla runsaslukuisia kauriita. Lupa-alueelta ei ole myöskään tänä vuonna ilmoitettu viranomaisille korvattavia kotieläinvahinkoja. Mutta jos susilauma hajoaa, sudet eivät välttämättä enää onnistu pyydystämään hirviä ja kauriita. Silloin ne kiinnostuvat enemmän kotieläimistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin paljon Suomessa nyt on susia – yhdellä alueella määrä jopa kaksinkertaistui6.6.2018 12.51
Taajamasusiyhdistys vaatii: "Kotipiiriin tuleva susi pitäisi saada ampua ilman valsseja"31.3.2018 12.01
Hurjat kuvat Espoosta – Susi jäi auton alle14.2.2018 15.14

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu