Puheenaihe

Trumputin-logolle irvailua ja kritiikkiä netissä – Kuvituksen suunnittelija: "Halusin kuvata jännittävintä hetkeä"

Tämä kuvitus on herättänyt somessa kritiikkiä.

Ulkoministeriön mediapankki

Yhdysvaltojen ja Venäjän päämiesten kohtaamista varten suunniteltu kuvitus on herättänyt närää sosiaalisessa mediassa.

Ulkoministeriölle tehdystä kuvituksesta on olemassa useita erilaisia versioita, mutta tähän mennessä käytetyin on ollut yksinkertainen kolmen ympyrän grafiikka, jossa sininen ja punainen ympyrä koskettavat toisiaan vaakatasossa ja kolmas, harmaa tai väritön ympyrä on keskellä niiden päällä. Logomaisten ympyröiden päälle on sijoitettu teksti #HELSINKI2018.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak ja kansanedustaja Emma Kari (vihr.) kritisoivat logon maailmanpoliittista ulottuvuutta: Miksi Suomi on esitetty harmaana ja neutraalina alueena?

– Logossa Suomi ja Helsinki on kirjaimellisesti kuvattu harmaaksi alueeksi Venäjän ja USA:n väliin. Tämä viesti on väärä. Me emme ole harmaa alue. Me vastustamme syrjintää ja rasismia, puolustamme ympäristöä, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa, Kari twiittasi.

Salonius-Pasternak ihmettelee myös, etteivät ympyröinä "ilmiselvästi" esitetyt Yhdysvallat ja Venäjä mene logossa päällekkäin. Tämä tulkinta viittaisi siihen, ettei niiden politiikassa ole mitään samanlaista.

Logon on myös irvailtu muistuttavan luottokorttiyhtiö Mastercardin logoa sekä hybridisodankäynnin infografiikkaa.

Kuvituksen on suunnitellut 358-suunnittelutoimiston pääsuunnittelija Mikael Kivelä, joka on aiemmin suunnitellut ulkoministeriön Globaalit suhdanteet -nimisen graafisen ilmeen. Kivelä korostaa, että tämänlaisia kuvituksia ei koskaan suunnitella itsestäänselviksi.

– Kuvituksessa on kaksi isoa toimijaa, ja kolmas toimija on keskellä neutraalina maaperänä, Kivelä kertoo.

– Pääosassa on kohtaaminen, eli se hetki kun suurvallat ovat kohdanneet. Jos ympyrät menisivät päällekkäin, se voisi kuvata yhteisen sävelen löytymistä. Halusin kuitenkin kuvata jännittävintä hetkeä.

Kuvituksen voi tulkita eri tavalla myös ministeriössä. Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikönpäällikkö Vesa Häkkinen näkee keskimmäisen ympyrän valokeilana, joka osuu Suomeen, kun suurvaltojen päämiehet kohtaavat siellä.

– Positiivista on, että visuaalisesta ilmeestä keskustellaan. Asiahan on vähän niin kuin ruoka, eli erilaisia mielipiteitä löytyy, Häkkinen sanoo.

Karin ja Salonius-Pasternakin kritiikin harmaasta alueesta hän torppaa täysin.

– Itsetunnon puutetta, jos kuvan näkee näin. Kyllä se tarkoittaa hyvin hoidettua ulkopolitiikkaa, kun Suomi on valittu tällaiseen tapaamiseen.

Häkkinen ja Kivelä muistuttavat, että kaikki kuvituksessa olevat värit ovat sekä Yhdysvaltojen että Venäjän lipuissa. Yhdysvaltojen väittäminen siniseksi ja Venäjän punaiseksi on näin liian yksinkertainen tulkinta. Esimerkiksi punaisen värin voi tulkita viittaavan sekä Venäjän neuvostoliitonpunaiseen historiaan että Donald Trumpin puolueeseen republikaaneihin.

Kivelän mukaan kuvitus olisi ollut uutislehtimäisempi ja perinteisempi, jos siinä olisi ollut ympyröiden sijaan kaksi lippua.

Kuvituksesta on olemassa myös erilaisia versioita, joissa kahden ympyrän kohtaaminen ei ole yhtä suuressa osassa. Marimekon ja Aarikan muotoilusta ammentavissa kuoseissa ympyröitä on enemmän ja ne näyttävät seisovan vierekkäin ilman jännitteitä.

Kuten Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen järjestelytkin, kuvituksen suunnittelu piti tehdä kiireessä. Kivelä kertoo aavistaneensa työtehtävän tulevan, kun tapaaminen julkistettiin. Hän sai tehtävän perjantaina, ja keskiviikkona kuvitus oli valmis.

Kuvitus on herättänyt myös vaihtoehtoisten kuvitusten tekijät. Twitteriin on tähän mennessä ladattu ainakin kaksi eri LGBTQI-ystävällistä sateenkaariversiota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Putinin ja Trumpin tapaaminen myöhästyttää Tuusulanväylän tietöitä10.7.2018 15.33
Yle: Suomalaiset kriittisiä presidentti Trumpia kohtaan – Pohjois-Korea-neuvottelut eivät tehneet maailmasta turvallisempaa9.7.2018 11.38
IS:n haastattelema Sauli Niinistö näkee myös uhkakuvia Trumpin ja Putinin tapaamisesta: "On syytä toimia niin, että huonot vaihtoehdot minimoidaan"7.7.2018 11.13
Näin Twitterissä reagoitiin Trumpin ja Putinin tapaamiseen – "Tästä ei pidä pysyä hiljaa"28.6.2018 21.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu