Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Jopa 30 vuoden taideväärennösvyyhdistä miljoonakorvaukset ja kovat tuomiot – kallein väärennös maksoi 135 000 euroa

Suuressa taideväärennöskäsittelyssä on nyt jaettu tuomiot. Arkistokuva.

Pekka Ruissalo

Pirkanmaan käräjäoikeus on antanut ensimmäiset tuomiot suuressa taideväärennösoikeudenkäynnissä, jota käytiin oikeudessa kevään aikana useampi viikko. Kyseessä on kokonaisuuden niin sanottu Sisä-Suomen haara: Helsingissä on käsittelyssä oma kokonaisuutensa.

Pisimmän tuomion sai Kari Kantola, jonka Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi viiden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen useista törkeistä petoksista, petoksesta sekä törkeästä väärennyksestä. Oikeus katsoi Kantolan avainhenkilöksi, joka otti vastaan väärennöksiä niitä maalanneelta lempääläismieheltä. Kantola tunnetaan pitkäaikaisena taidegalleristina.

Etelä-Suomen Media uutisoi helmikuussa 2017 lempääläisestä taideväärentäjästä, joka oli työskennellyt väärennösten parissa jopa kolmen vuosikymmenen ajan.

Muista tuomituista taidekauppias Juha Kaistinen sai kolmen vuoden vankeusrangaistuksen muun muassa useista törkeistä petoksista ja väärennyksistä. Vesa Gummeruksen tuomio on kaksi vuotta ja kuusi kuukautta. Pentti Koivumäki sai kaksi vuotta ja kolme kuukautta törkeästä petoksesta.

Lisäksi tuomituille määrättiin korvattavaa yli 1,2 miljoonaa euroa. Väärennettyjä tauluja myytiin kymmenen vuoden aikana yhteensä 115, ja niiden myyntihinta oli yhteenlaskettuna 1,3 miljoonaa euroa. Kallein taulu oli Akseli Gallen-Kallelana myyty Imatrankoski, josta maksettiin peräti 135 000 euroa.

Etelä-Suomen Media kertoi taideväärennösoikeudenkäynnistä maaliskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu