Puheenaihe

Yhä harvempi hakee korvauksia hoitovirheiden vuoksi sattuneista vahingoista – "Ilahduttava kehityssuunta"

Potilasvakuutuskeskus huolehtii terveydenhuollon yhteydessä aiheutuneiden henkilövahinkojen korvaamisesta.

arkistokuva/Päivi Tuovinen

Potilasvakuutuskeskukselle ilmoitetaan entistä vähemmän tapauksia hoitovirheistä johtuvista potilasvahingoista. Tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä Potilasvakuutuskeskus ratkaisi yhteensä 16 tapausta, joissa potilas menehtyi tai hänen kuolemansa aikaistui terveydenhuollon toiminnan seurauksena.

Tänä vuonna ratkaistut tapaukset ovat sattuneet vuosina 2015–2017. Vahingon vuoksi menehtyneiden ikä vaihteli kahta synnytykseen liittyvää vastasyntyneen kuolemaan johtanutta vahinkoa lukuun ottamatta 54–84 vuoden välillä keski-iän ollessa 75 vuotta.

– Mediassa on alkuvuoden aikana keskusteltu hoitovirheistä johtuvien kuolemien suuresta määrästä. Kuolemaan johtaneet korvattavat potilasvahingot ovat kuitenkin suhteellisen harvinaisia, kertoo Potilasvakuutuskeskuksen yksikönjohtaja Minna Plit-Turunen.

– Kaikkia tapauksia ei ilmoiteta potilasvahinkoina, joten pitkälle meneviä johtopäätöksiä terveydenhuollon yhteydessä sattuvien kuolemantapausten määristä tai ei näiden lukujen perusteella voi tehdä. Ilahduttava kehityssuunta kuitenkin on, että korvattavaksi arvioitujen kuolemantapausten suhteellinen määrä on tilastoissamme viime vuosina vähentynyt.

Vuodesta 2014 alkaen korvattaviksi potilasvahingoiksi on arvioitu yhteensä 293 kuolemaan johtanutta tapausta.

Myös uusien vahinkoilmoitusten määrä on laskussa. Kesäkuun loppuun mennessä uusia vahinkoilmoituksia tehtiin 4 279, joka on 452 vähemmän kuin vuonna 2017 vastaavana ajanjaksona. Määrä on laskussa, vaikka terveydenhuollon toimenpiteiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta.

Potilasvakuutuskeskuksen ylilääkäri Eero Hirvensalon mukaan leikkauksiin liittyviä kuolemantapauksia ilmoitetaan vähän.

– Korvattaviksi potilasvahingoiksi arvioiduissa tapauksissa korostuvat diagnostiikan vaikeus sekä hoitovalintojen ja potilaan tilan seurannan merkitys. Yksittäisiä ennustetta heikentäviä tapahtumia voi hoitoketjussa olla useita. Ennusteiltaan huonojen sairauksien hoidossa potilaan elinikää ei usein voida oikeillakaan hoitopäätöksillä merkittävästi pidentää, Hirvensalo sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu