Puheenaihe

Syöpäsairas 80-vuotias lähetettiin kotiin, vaikka hän ei pystynyt syömään yksin – "Potilaan tahtoa on kunnioitettava"

Ikäihmiset haluavat usein itse mennä kotiin. Sairaalan on pakko ottaa tämä huomioon.

Juha Perämäki

Syöpäsairas 80-vuotias Anneli (nimi muutettu) lähetettiin sairaalasta kolmatta kertaa lyhyen ajan sisällä kotiin. Vahvan lääkityksen vuoksi hän ei selviytynyt edes omasta ruokailustaan yksin. Viimeisen kotiutuksen jälkeen Anneli kaatui yöllä ja loukkasi itseään. Elämässä mukana ollut naapuri tilasi ambulanssin ja Anneli palasi sairaalaan. Sairaalakäyntien välissä Anneli ennätti olla enintään kaksi yötä kotona.

Keskustelu siitä, että liian huonokuntoisia vanhuksia kotiutetaan osastolta pulpahtaa tuon tuosta esiin arkikeskustelussa. Miten asian näkee terveydenhoidosta vastaava taho?

Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskuksen, Justin, sairauden hoidon johtajalääkäri Jarmo Anttila ei osaa suoralta kädeltä sanoa, kuinka paljon tällaista kodin ja hoitopaikan välistä sahaamista on, mutta pitää sitä poikkeuksena.

– Jos tällainen tilanne olisi, kierteen katkaiseminen pyritään tekemään heti, Anttila toteaa.

Anttilan mukaan kodin ja sairaalan välissä on kuntouttavia palveluita, joita voidaan käyttää apuna kotiuttamisessa.

– Kuntouttavia palveluita antavissa kodinomaisissa tiloissa pyritään harjoittelemaan kotona olemista rauhalliseen tahtiin, hän sanoo.

Myös kotihoidon palvelut sekä kotisairaala toimivat kotona toipumisen tukena.

Anttilan mukaan ylivoimaisesti suurin osa potilaista haluaa kotiin.

– Niin kauan kuin potilas pystyy omaan päätöksentekoon, on hänen tahtoaan kunnioitettava, Anttila toteaa.

Annelin tapauksessa ei ole tiedossa, halusiko Anneli itse lähteä kotiin.

Kotiutetaanko potilaita tilanpuutteen vuoksi?

– Meillä on naapurikuntien kanssa asevelisopimus. Tilojen suhteen autamme toisiamme. Lisäksi Justissa isoista yhden hengen huoneista voi helposti tehdä huoneen kahdelle, Anttila summaa.

Hän sanoo, että tilan puutteen vuoksi kotiuttaminen olisi todella poikkeuksellista.

Anttila kertoo, että ajoittain omaisilla ja läheisillä on huoli kodissa selviytymisestä. Joskus huoli on etähuolta, eli tilanne kauempaa katsovan ihmisen silmin näyttää toiselta kuin se todellisuudessa on. Hän sanoo, että kun kerrotaan vaihtoehtoisista mahdollisuuksista ennen kotiuttamista, päästään useimmiten hyvään yhteisymmärrykseen.

Sairaalassa makuuttamiseen liitetään usein infektio- sekä lihasten surkastumisen riski.

Infektiotartuntojen osalta Anttila sanoo, että Justissa ollaan nyt paremmassa tilanteessa kuin aiemmin. Sairaala ympäristönä ei silti hänen näkemyksensä mukaan vastaa toipumisen osalta kotona olemista.

– Mieluummin tehostetaan esimerkiksi fysioterapeuttien antamaa hoitoa kuin makuutetaan ihmistä sairaalassa, hän toteaa.

Järvenpäässä olevien palvelujen lisäksi kuntoutusta antaa myös Kiljavan sairaala.

Palveluita kotiin vai hoivaa kellon ympäri

Ikäihminen voi toimintakyvyn heikentyessä pyytää kaupungin työntekijää arvioimaan omaa toimintakykyä ja palvelujen tarvetta kotona. Mukana voi olla omaisia sekä muita arkeen osallistuvia henkilöitä. Tarvittaessa tehdään yksilöllinen hoito- ja palvelusuunnitelma, joka sisältää palvelut joko kaupungin tuottamina tai yhteistyössä yksityisen tuottajan kanssa.

Järvenpäässä ympärivuorokautisen hoivan palveluihin kuuluvat tehostettu kotihoito, tehostettu palveluasuminen ja laitoshoito, lyhytaikaishoito sekä kotiin kuntoutumisen yksikkö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Orionin, Ratiopharmin ja muiden sydänlääkkeitä pois myynnistä – Tässä koko lista syöpäriskiä nostavista lääkkeistä4.7.2018 17.38
Hiihdon olympiavoittaja sairastui syöpään12.7.2018 08.50
"Kuuli puheet omasta ruumiinavauksestaan" – Mielipide HS:ssä: Syöpäsairaan miehen kohtelu sairaalassa järkytti puolison8.6.2018 08.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat