Puheenaihe

LS: Vesi ei olekaan paras keino torjua nestehukkaa – Näin paljon nestettä aikuinen tarvitsee päivässä

Vesi on hyvä janojuoma, mutta helteellä on parempiakin. Kuvituskuva.

Armi Suojanen

Tämän viikon hellejaksosta ovat varoittaneet muun muassa Ilmatieteen laitos, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Helsingin pelastuslaitos. Yksi tärkeimmistä keinoista selvitä helteestä on juoda tarpeeksi nestettä. Paras hellejuoma ei kuitenkaan ole vesi, kertoo Länsi-Suomi.

– Laimea mehu tai kivennäisvesi ovat vettä parempia kehon suolatasapainon ylläpitämiseksi, kertoo Rauman päivystyksen kiirevastaanoton ylilääkäri Mika Virtala Länsi-Suomelle.

Yhtä tärkeää on hakeutua varjoon, ettei kuumuus pääse yllättämään. Päivystykseen on Virtalan mukaan tullut muutamia potilaita lämmöstä tulleiden oireiden seurauksena.

THL muistuttaa, että kahvi ja alkoholi eivät sovellu janojuomiksi. Kahvikupillisen ja alkoholiannoksen kyljessä on aina hyvä juoda lasillinen vettä.

THL:n mukaan aikuinen tarvitsee vettä 2–3 litraa päivässä. Tästä puolet pitäisi saada juotuna ja toinen puoli ruoan mukana. Lapset puolestaan tarvitsevat 1–1,5 litraa vettä päivässä. Lisäksi heidän tulee saada nestettä ruoan muodossa. Jos hikoilee paljon, nestetarpeet kasvavat.

Ikääntyneiden kehoissa on vähemmän vettä, joten nestevajaus on vakavampaa. Ikääntyneillä ei välttämättä myöskään ole samanlaista janon tunnetta kuin nuoremmilla aikuisilla, joten nestettä tulee juoda, vaikka ei olisikaan jano. Nesteeksi sopivat veden lisäksi esimerkiksi maito ja hapanmaitotuotteet, täysmehut, mehujuomat, keitot, virvoitusjuomat ja pirtelöt. Helteellä kannattaa myös suosia nestepitoista ruokaa, esimerkiksi salaatteja ja kylmiä keittoja.

Juotko päivässä 1–1,5 litraa nestettä?

Kyllä
79% (4981 ääntä)
En
21% (1348 ääntä)
Ääniä yhteensä: 6329

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tarkkaile helteellä varoitusmerkkejä koirassasi ja muista myös tassut – näille roduille kuumuus on vaarallisinta16.7.2018 09.53
Superhelteelle ei näy loppua – Ilmatieteen laitokselta jälleen varoitus 15.7.2018 17.45
Viikonlopusta tulee niin lämmin, että Ilmatieteen laitos antoi nyt varoituksen – Ensi viikollakin luvassa rajusti lämpöasteita13.7.2018 14.14

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu