Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Tämä kikka jokaisen tulee muistaa – asiantuntija neuvoo: Näin voit helposti käräyttää nettihuijarin

Nettihuijausten määrä on yleistynyt ja jokaisen kannattaa olla valppaana epäilyttävissä tilanteissa. Kuvituskuva.

Ella Kajaste

Torstain Suomi-areenassa keskusteltiin nettihuijauksista.

Tuomas Enbusken vetämässä keskustelussa olivat asiantuntijoina psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma, kirjailija ja perheterapeutti Marjo Kandelin, rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg sekä Finanssiala ry:n petos- ja talousrikostorjuntajohtaja Risto Karhunen.

Paneelissa todettiin, että huijauksien määrä on lisääntynyt nettiaikakaudella räjähdysmäisesti. Åberg tarjosikin keskusteluun nopeasti näppärän keinon, jolla huijari voidaan tunnistaa aidosta asiasta.

– Tältä henkilöltä kannattaa kysyä mahdollisuutta videopuheluun. Jos hän ei sellaista kykene tekemään, niin silloin hälytyskellojen tulee soida, Åberg totesi.

Etenkin rakkaushuijaukset ovat uhrille usein tuhoisia.

– Yleensä taloudelliset menetykset ovat tuhansia euroja, mutta on myös tapauksia, joissa summa on saattanut olla jopa yli sata tuhatta euroa. On otettu lainaa ja myyty asuntoa, jotta on pystytty lähettämään rahaa tuntemattomalle henkilölle. Kuitenkin kun totuus paljastuu, niin henkinen isku on monesti uhrille paljon pahempi kuin taloudellinen. Kuvittele, että ihminen, johon olet rakastunut ja luottanut paljastuu huijariksi tai että häntä ei koskaan ole ollut olemassakaan, Åberg kertoi.

Paneelissa korostettiin myös, että kuka tahansa voi tulla huijatuksi.

– Huijatuksi tulleita on kohdalleni tullut kaikista luokista. Myös tunnettuja ja vaikutusvaltaisia ihmisiä. Arkielämässämme olemme jatkuvasti tilanteessa, jossa pitää luottaa toiseen. On se sitten työelämässä tai kun ylität suojatien. Tämä on se kohta, josta psykopaatit hakevat sen marginaalin, Lauerma pohti.

– Mielestäni on tärkeää saada yhteiskuntaan sellainen tilanne, että kaikki tietävät jokaisen voivan tulla huijatuksi. Huijauksen uhrin saattaminen naurunalaiseksi ei palvele ketään.

Panelistien mukaan rakkaushuijaukset tapahtuvat pääasiassa Facebookissa ja deittipalveluissa. Kirjailija Kandelinilla on asiasta omakohtaista kokemusta.

– Tapasin aikoinaan naisen, jolta oli huijattu kymmeniä tuhansia euroja. Kiinnostuin aiheesta ja aloin selvittää sitä. Sitten minulle tuli tällainen treffipyyntö ja uteliaisuudesta vastasin kyllä, vaikka tiesin kyseessä olevan huijaus. Tapa, jolla tämä henkilö pääsi luikertelemaan pääni sisään, yllätti kyllä. Se oli paljon suunnitelmaa, kuin olisin ajatellut.

– Lopulta kävi niin, että vaikka tiesin kyseessä olevan huijaus, aloin odottaa niitä viestejä. Ne olivat niin kivoja. Niin kovaan tunnepyöritykseen jouduin.

Lauermaa kertoo törmänneensä myös uudenlaiseen huijaukseen.

– Olen kuullut tapauksista, jossa huijausjoukkio järjestää uhrille tilanteen, jossa tämä joutuu vaaraan. Sitten paikalle saapuu "pelastaja", joka auttaa pulasta. Kiitollisuuden tunne on vahva toiseen sitova tunne.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu