Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Raportti syyttää: Monikansalliset jätit käyttäneet laittomasti tehtyä palmuöljyä

Muun muassa neste on jäänyt kiinni laittomasti tuotetun palmuöljyn käyttämisestä tuotannossaan. Yhtiö on kuitenkin jo sitoutunut parantamaan läpinäkyvyyttä.

Anton Soinne

Useat monikansalliset jättiyritykset käyttävät tuotannossaan laittomasti viljeltyä palmuöljyä, väitetään indonesialaisten ympäristöjärjestöjen Eyes on the Forest (EoF) -verkoston raportissa.

Raportin mukaan muun muassa Colgate-Palmolive, Fuji Oil, Kellogg’s, Mars, Neste, Nestlé, PepsiCo, Procter & Gamble ja Unilever ovat käyttäneet laitonta palmuöljyä.

– On huolestuttavaa, että huolimatta metsäkadon pysäyttämisestä tehdyistä sitoumuksistaan alan suurimmat toimijat ovat ottaneet vastaan raaka-ainetta, jota on tuotettu arvokkaita metsäalueita hävittämällä ja jopa suojeltujen kansallispuistojen sisällä. Tällainen toiminta saastuttaa maailmanlaajuiset toimitusketjut ja saa aikaan sen, että epäpuhdasta palmuöljyä päätyy pahaa-aavistamattomien kuluttajien ostoskoreihin, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Laitonta palmuöljyä kasvatetaan muun muassa Tesso Nilo -kansallispuiston sisäpuolella ja sen ympäristössä Sumatralla. Jopa 75 prosenttia Tesso Nilon kansallispuiston alueesta on muutettu laittomiksi palmuöljyviljelmiksi.

Verkosto on tehnyt tutkimuksia vuodesta 2011 asti ja löytänyt 22 tehdasta, jotka ostavat laittomasti kasvatettuja öljypalmun hedelmiä. Tehtailta palmuöljy päätyy neljälle suurelle palmuöljyn välittäjälle, jotka vastaavat 75 prosentista maailman palmuöljyn kaupasta.

Verkoston mukaan palmuöljytuotannon keskus Sumatra on menettänyt peräti 56 prosenttia luonnonmetsistään viimeisten 30 vuoden aikana.

Välikäsien kautta laittomasti tuotettu palmuöljy päätyy lopulta ylikansallisille suuryrityksille. EoF-verkoston mukaan yritykset ovat äskettäin alkaneet vastata vaatimuksiin tuotantoketjujensa läpinäkyvyydestä julkistamalla yksityiskohtia tavarantoimittajistaan.

– EoF ja WWF kiittävät näitä tuotemerkkejä niiden harjoittamasta avoimuudesta ja siitä, että ne ovat ottaneet ensi askeleet kohti palmuöljyn raaka-aineiden jäljitettävyyttä, sekä kehottaa muita yhtiöitä toimimaan samalla tavalla, WWF:n tiedotteessa sanotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu