Puheenaihe

Tämä tehdas valmistaa jopa 30 000 jäätelötuuttia tunnissa – "Myydään enemmän jäätelöä kuin viime vuonna"

Lämpö lisää myyntiä tiettyyn pisteeseen saakka. Liian kovalla helteellä tartutaan kuitenkin mieluummin vesipulloon tai virvoitusjuomiin.

Riihimäkeläisen Jouko Virtasen mielestä vanilja on paras jäätelömaku.

Meeri Männikkö

Suomalaiset syövät jäätelöä vuodessa noin 12 litraa henkeä kohden. Suomi onkin Euroopan kärjessä jäätelönkulutuksessa. Keski-Euroopassa jäätelöä syödään 6–7 litraa henkeä kohden, ja Amerikassa, Australiassa sekä Uudessa-Seelannissa yli 20 litraa henkilöä kohden.

– Karkeasti voidaan sanoa, että jäätelö maistuu suomalaisille erityisesti lämpötilan noustessa 20–25 asteeseen. Tämän viikon kaltaisilla helteillä kuluttajat kallistuvat enemmän jo virvoitusjuomien ja vesien puolelle, Turengin jäätelötehtaan omistavan Froneri Finlandin kehitysjohtaja Anita Storgård kertoo.

Suomalaiset ovat kuitenkin varsin tasaisia jäätelönsyöjiä, mitä vuodenaikoihin tulee. Tämä on myös yleisemmin Pohjoismainen ilmiö. Noin 60 prosenttia Suomen jäätelömyynnistä tapahtuu toukokuun ja elokuun välillä. Loput 40 prosenttia myynnistä tehdään syyskuun ja huhtikuun välillä.

– Tänä vuonna myydään toki enemmän jäätelöä kuin viime vuonna, koska kelit ovat olleet niin hyvät, Storgård arvioi.

Turengin jäätelötehtaalla voidaan valmistaa jopa 30 000 jäätelötuuttia tunnissa.

– Turengin tehdas on meille ylpeyden aihe. Lähes kaikki jäätelömme tulevat Turengin tehtaalta. Työntekijöitä Turengissa on tällä hetkellä noin 150. Tähän sisältyvät myös kausityöntekijät, joita palkkaamme joka vuosi selvitäksemme kesäkauden kulutuspiikistä, Storgård sanoo.

Turengissa on valmistettu kotimaista jäätelöä kotimaisesta maidosta ja kermasta jo yli 50 vuotta.

Tämän hetken ruokatrendit heijastuvat myös jäätelön tuotantoon. Tällaisia uusia suuntauksia ovat muun muassa vegaaniset jäätelöt ja maidottomat jäätelöt. Tämän kesän myydyin uutuus Fronerilta on kuitenkin Omar-makeisista luotu jäätelö, jota myydään tänä kesänä jäätelöpuikkoina.

– Suomalaiset kaiken kaikkiaan maistavat hirveän mielellään uutuuksia. Jäätelössä uutuuksien kokeilemisen kynnys on matala, ja suomalaiset ovat kauhean tietoisia siitä, mitä uutuuksia on tulossa, Storgård toteaa.

Pingviini on Suomen vanhin ja tunnetuin jäätelöhahmo. Kaikkein myydyin Fronerin jäätelöistä onkin Pingviini Suklaa -tuutti. Ehkä siitä syystä tänä kesänä erityisen hyvin on pärjännyt myös uusi Pingviini good Choco Loco. Jäätelössä yhdistyvät suklaakermajäätelö, toffeekastike, kaakaokeksinpalat ja maitosuklaapalat.

Storgård kertoo, että ensi kesän uutuuksia on jo ehditty testaamaan.

– Työn alla on jo vaikka mitä. Meillä mennään yleensä sellaisessa vuoden tai puolentoista etukenossa eli suunnitellaan jo seuraavalle sesongille uutuuksia, Storgård sanoo.

Aivot jäätyvät

Jäätelöä tai muuta kylmää nautittaessa tapahtuva päänsärkyilmiö on tuttu lähes kaikille. Mistä niin sanottu aivojen jäätyminen sitten johtuu?

Päänsäryn laukaisee jonkin viileän, kuten jäätelön tai kylmän juoman osuminen kitalakeen.

Tämä nopeasti ohi menevä, mutta pistävä kipu vaikuttaa johtuvan aivoverenkierron muutoksesta aivojen etummaisissa valtimoissa.

Verenkierron lisääntyminen laukaisee päänsäryn, kun taas kitalaen lämmetessä valtimojen supistumisesta seuraa kivun katoaminen.

Äkillisen verenkierron lisääntymisen arvellaan olevan aivojen itsepuolustusmekanismi "jäätymistä" vastaan.

tohtori.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tiesitkö jo näistä kesäkahviloista luonnon helmassa? – Vuohenputkipiirakkaa ja jäätelöä, jossa maistuu meri10.7.2018 19.00
Koska Suomeen saadaan olut- ja makkarajäätelö? – Nyt puhuu helsinkiläinen jäätelömestari30.5.2018 07.23
"Oikein tällaisia kinuskisilmiä" – tämän kesän uutuusjäätelö hurmasi testaajat5.5.2018 10.15
Nyt tämäkin on laillista: Viinaa sisältävän jäätelön vahvuus on jopa 4,7%28.3.2018 13.41

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu