Paikalliset

Helsinkiläiskoulu järjestää oppilaille pakollisen muslimijuhlan

Strömbergin ala-aste Pitäjänmäellä viettää monikulttuurista juhlavuotta.

Lauantainen Iid al fitr -tilaisuus, islamilaisen paaston päättymisen juhla, on kaikille oppilaille pakollinen koulupäivä, myös kristittyjen ja ateistien perheiden lapsille.

– Kyllä se on pakollinen kaikille. Painotan, että kyse ei ole uskonnon harjoittamisesta, sanoo koulun rehtori Päivi Ristolainen.

Ristolainen tähdentää, että opetussuunnitelma velvoittaa koulut tutustuttamaan oppilaita koulussa edustettuina oleviin uskontokuntiin ja kulttuureihin. Strömbergissä katsottiin, että erityisesti ruotsinkielisissä kouluissa suosittu monikulttuurinen juhlavuosihanke olisi erittäin hyvä idea.

Strömbergissä oppilaiden vanhemmat edustavat 23:a eri kulttuuria, ja muslimioppilaita on 30. Oppilaita kaikkiaan on 170.

– Monikulttuurisuus on meidän koulussamme suuri rikkaus. Monikulttuurisuus ei ole aiheuttanut ongelmia, mutta olemme miettineet, miten yhteisöllisyyttä voisi vielä lisätä.

– Ihmiset ovat parhaimmillaan silloin kun he juhlivat ja silloin on erittäin hyvä keino tutustuttaa ihmisiä siihen, miten naapuri elää, Päivi Ristolainen jatkaa.

Rehtori painottaa, että juhlavuoden aikana juhlitaan kaikkia koulun oppilaiden edustamia kulttuureja.

Kaikki oppilaat osallistuvat esimerkiksi luterilaiseen ja ortodoksiseen juhlaan sekä kirkkoon kuulumattomille järjestettävään juhlaan.

Ristolaisen mukaan Iid al fitr- paaston päättymisjuhlassa ei pidetä rukoushetkiä eikä tehdä uskonnontunneille kuuluvia juttuja.

– Tilaisuuteen kuuluu tiedon jakaminen islamilaisesta kulttuurista samalla tavalla kuin joulun alla annetaan tietoa muslimeille kristinuskoon liittyvästä kulttuurista ja tehdään kulttuuriin liittyviä asioita yhdessä. Iid al fitr-juhlassa on esimerkiksi kalligrafiaa, senegalilaisia tansseja ja afrikkalainen rumpupaja.

Vastavuoroisesti joulujuhlan alussa esitettävä kristillinen joulukuvaelma on tänä vuonna pakollinen kaikille oppilaille, myös muslimeille.

– Myös kuvaelma katsotaan ja vanhemmille on kerrottu, että mistä syystä se on pakollinen. Aiempina vuosina, kun meillä ei ole ollut monikulttuurista juhlavuotta joulukuvaelman katsominen on ollut vapaaehtoista.

Ristolainen huomauttaa, että joulujuhla on lukukauden päättöjuhla ja erikseen ovat kirkossa pidettävät vapaaehtoiset hartaus- ja laulutilaisuudet. Muslimit ovat voineet tulla päättöjuhlaan joulukuvaelman esittämisen jälkeen.

Ristolainen uskoo, että joulukuvaelman katsominen ei tule aiheuttamaan ongelmia koulun muslimiperheille.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu