Puheenaihe

Seksuaalirikosten määrässä 45 prosentin kasvu – vielä enemmän kasvoi lapsen seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrä

Seksuaalirikosten määrä on melkoisessa kasvussa.

Johanna Erjonsalo

Poliisin tietoon tulleiden seksuaalirikosten määrä on tämän vuoden alkupuoliskolla hurjassa kasvussa. Viime vuoteen verrattuna kasvua on 45 prosenttia.

Helsingin poliisin tänään julkaistujen tilastojen mukaan lisäystä on niin raiskausrikoksissa (26 prosenttia), lapsen seksuaalisissa hyväksikäytöissä (52 prosenttia) sekä seksuaalisissa ahdisteluissa (21 prosenttia).

– Poliisi on pystynyt tänä vuonna paljastamaan tehokkaammin omatoimisesti seksuaalirikoksia Helsingissä ja tämä näkyy tilastoissa. Alkuvuodesta jäi esimerkiksi kiinni mies, jota epäiltiin useista kymmenistä eri seksuaalirikoksista, kertoo rikosylikomisario Juhani Vuorisalo Helsingin poliisilaitoksen väkivaltarikostutkinnasta.

Vuorisalo viittaa tapaukseen, jossa helsinkiläismiehen epäillään syyllistyneen usean kymmenen alle 16-vuotiaan pojan seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Tällainen tapaus voi vaikuttaa tilastoihin yksin.

– Seksuaalirikoksista on myös puhuttu julkisuudessa paljon ja niistä on myös tiedotettu näkyvästi. Tämä on voinut osaltaan madaltaa kynnystä ilmoittaa esimerkiksi seksuaalisista ahdisteluista ja niitä on tullut tätä kautta enemmän poliisin tietoon. Seksuaalirikosten määrä ei siis ole välttämättä noussut, vaan niitä on tullut poliisin tietoon aiempaa enemmän, Vuorisalo arvioi.

Tilaston mukaan kaikkien rikosten määrä on laskenut noin 23 prosenttia. Poliisin selvittämien rikoslakirikosten määrä on noussut viime vuoden tammi-kesäkuun 44 prosentista 52 prosenttiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu