Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Alkolukko tulee yhä useammin lääkärin suosituksesta – "Häpeä estää lukkojen yleistymistä"

Kuvituskuva

Ari Peltonen

Noin 900 suomalaisella on käytössään alkolukko, joka estää ajoneuvon käynnistämisen päihtyneenä, kertoo Uutissuomalainen (USU).

Tilastoihin eivät sisälly koululais- ja päiväkotikuljetuksissa pakolliset alkolukot ja vapaaehtoiset alkolukot.

Kasvua on erityisesti terveysperusteisissa alkolukoissa, ja yksin tänä vuonna niiden määrä on kasvanut 25 prosenttia. Määrä on kuitenkin vielä pieni; heinäkuun alussa terveysperusteinen alkolukko oli vasta 123 henkilöllä.

Terveysperusteisen alkolukon on voinut saada vuodesta 2013 lähtien. Aloite terveysperusteiseen alkolukkoon tulee lääkäriltä, jos tämä katsoo, että alkoholiongelman vuoksi henkilöllä on riski päihtyneenä ajamiseen.

– Lääkäreille on nyt ohjeistusta asiasta ajoterveysohjeissa, ja tietoisuus asiasta on muutenkin lisääntynyt, selittää kasvua lakimies Emilia Ojala liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Rattijuopumuksen takia valvottuun ajo-oikeuteen käytettävien alkolukkojen määrä sen sijaan ei ole takavuosien tasolla. Esimerkiksi vuoden 2014 alussa niitä oli lähes tuhat, kun nyt niitä on alle 800.

Määrä on kuitenkin hiljalleen lähtenyt nousuun vuonna 2016 voimaan tulleen alkolukkolakiuudistuksen jälkeen. Lakiuudistuksella pyrittiin alentamaan kynnystä hankkia alkolukko.

PoliisitarkastajaHeikki Ihalainen Poliisihallituksesta on ilahtunut ajokorttiperusteisten alkolukkojen määrän hienoisesta kasvusta.

– Ainakin se estää näiden 900 ihmisen ajoon lähdön päihtyneenä. Alkolukko on tärkeä ennaltaehkäisevä keino taistelussa rattijuopumusta vastaa, Ihalainen sanoo USU:lle.

– Alkolukko on yleensä työssä käyvän ihmisen valinta, joka ottaa mieluummin alkolukon kuin ajokiellon jäätyään kiinni.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen toivoo, että alkolukko määrättäisiin pakolliseksi jokaiselle rattijuopolle.

– Suomessa jää vuosittain kiinni noin 20 000 rattijuoppoa, ja paljon enemmän on niitä, jotka eivät jää kiinni. Siihen nähden alkolukkoajokorttien määrä on hyvin pieni, Heiskanen sanoo USU:lle.

– Suomessa häpeä estää alkolukkojen yleistymistä, Heiskanen lisää.

Lue lisää aiheesta keskiviikon 1.8. paperilehdistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu