Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Millainen kännykkä sopii koululaiselle? – Asiantuntija neuvoo välttämään tätä perusvirhettä

TEKNOLOGIA Monissa perheissä koulujen alku merkitsee sitä, että lapselle harkitaan omaa puhelinta. Asiantuntija mukaan puhelimeksi sopii laite, jota vanhemmat itse osaavat myös käyttää.

Mediakasvatusseuran toiminnanjohtaja Sonja Hernesniemen mukaan lapselle ostettavan älypuhelimen käyttöjärjestelmän tulisi olla vanhemmille tuttu.

Toni Forssell

Perheissä, joissa on pieniä lapsia, tulee jossakin vaiheessa eteen hetki, kun lapselle pitää hankkia ensimmäinen oma puhelin.

Tiettyä ikää, jolloin se voidaan hankkia, on Mediakasvatusseuran toiminnanjohtaja Sonja Hernesniemen mukaan vaikeaa määritellä, mutta monesti se ajoittuu peruskoulun alkamiseen.

– Monesti se on hetki, kun puhelin ostetaan tai siitä ainakin vähintään keskustellaan, hän tietää.

Telian liiketoimintapäällikkö Petri Lindqvist on samaa mieltä. Koulujen alku näkyy myös heidän myynnissään.

–  Lasten ensipuhelimia ostetaan usein jo heinäkuussa, jotta käyttöä ehditään harjoittelemaan ennen koulujen alkua, hän toteaa.

Millainen laite lapselleen kannattaisi sitten valita? Hernesniemen mielestä hyvänä ohjenuorana voidaan pitää sitä, että puhelin olisi sellainen, jota myös vanhemmat itse osaavat käyttää.

– Käyttöjärjestelmän tulisi olla sillä tavalla tuttu, että tiedetään miten se toimii ja miten puhelimeen asetetaan esimerkiksi internet-suodattimia, hän toteaa.

Hernesniemen mielestä kovin kallista puhelinta ei kannata ostaa, sillä pienelle lapselle pidä antaa liian suurta vastuuta kalliista laitteesta.

Lindqvistin mukaan ensipuhelimissa korostuvatkin nimenomaan edullisen pään älypuhelimet.

– Hinnat liikkuvat 100­–200 euron välillä, hän sanoo.

Lindqvistin mukaan ensiliittymiin liitetään yhä useammin myös datapaketti. Hernesniemen mielestä sitä ei kuitenkaan välttämättä alkuun tarvita, vaan puhelin voitaisiin aluksi yhdistää internetiin esimerkiksi kodin langattomalla wifi-yhteydellä.

Niin tai näin, vanhempien kannattaa joka tapauksessa käydä lastensa kanssa läpi puhelimen käytön perusperiaatteita.

– Korostamme joka vuosi sitä, että vanhemmat kävisivät läpi ainakin sosiaalisen median pelisääntöjä sekä sitä, mitä saa jakaa ja mitä ei, Lindqvist sanoo.

Liittymään datapaketti vai ei?

Sonja Hernesniemen mukaan ainoastaan kotiolosuhteissa sallitun internetin käyttämisen hyviä puolia on esimerkiksi se, että näin netissä olemiseen käytettävä aika ja paikka on paremmin sovittavissa.

– Datapaketin hankintaa voidaan pohtia uudelleen siinä vaiheessa, kun lapsen taidot ja tarpeet karttuvat, Hernesniemi näkee.

Petri Lindqvistin mukaan datapaketti valitaan kuitenkin yhä useammin. Yhteyksien ei kuitenkaan tarvitse olla kaikkein nopeimpia.

– Jos lapsi halutaan puhelimen avulla esimerkiksi paikantaa, se vaatii jatkuvan internet-yhteyden, hän muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Palkittu luokanopettaja:  En ymmärrä, miksi puhelimia ei voisi jättää kotiin Ranskan malliin2.8.2018 06.45
Tutkimus: Vanhemmat voimattomia – lasten digipelaamista hankala suitsia18.7.2018 09.03
Uutissuomalainen: Kaksi kolmasosaa haluaa lisää tukea lapsiperheille – Syntyvyys on laskenut Suomessa seitsemänä vuonna peräkkäin4.8.2018 12.13

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu