Puheenaihe

Aktivistiverkosto: Kohulennolla palautettu Ahmed on nyt Irakissa ja piileskelee

Ahmed palautettiin Finnairin lennolla tiistaina. Kuvituskuva.

Anton Soinne

Tiistaina 31. heinäkuuta Finnairin Berliinin-lennolla pakkopalautettu mies on tällä hetkellä Irakissa, kertoo Stop Deportations -verkosto tiedotteessaan. Pakkopalautuksesta nousi maanlaajuinen kohu, kun vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen yritti pysäyttää palautuksen kieltäytymällä istumasta lennolla.

Verkoston mukaan palautettu mies on irakilainen turvapaikanhakija. Hän on tällä hetkellä Irakin Basrassa, jossa on viikkojen ajan ollut levottomuuksia ja mielenosoituksia puutteellisten palveluiden ja työttömyyden vuoksi.

Verkosto kertoo saaneensa Ahmed-nimiseen mieheen yhteyden. Ahmed piileskelee autiomaassa, eikä hänellä ole lähimainkaan perhettä, kotia tai sänkyä, missä voisi nukkua turvassa.

– Täällä on vain villikoiria ja minä. En uskalla nukkua. Kun tulin Basraan, aseistautuneet militian miehet sanoivat, että jos he näkevät minun osallistuvan mielenosoituksiin, joissa vaaditaan sähköä ja vettä, he tappavat minut saman tien. Kysyin miksi vettä ja sähköä ei sitten ole? He sanoivat että voisivat tappaa minut jo pelkistä kysymyksistäni. Myöhemmin viisi aseistautunutta militian jäsentä tuli tänne ja kysyi miksi nukun autiomaassa. Kerroin, ettei minulla ole perhettä eikä paikkaa minne mennä eikä valtio auta minua. Sotilaat nauroivat ja sanoivat vaikka raiskaavansa minut, jos heitä huvittaa, Verkosto kertoo Ahmedin sanoneen.

Verkoston mukaan Ahmedia yritettiin palauttaa jo aiemmin. Verkosto ei ole kertonut syytä, miksi Ahmed pakkopalautettiin.

Toimitus yritti tavoittaa verkoston edustajaa kommentoimaan, mutta vastausta ei toistaiseksi ole saatu.

Aino Pennanen ja verkosto kritisoivat voimakkaasti pakkopalautuksia. Pennasen mukaan turvapaikkapolitiikassa on vakavia puutteita ja Suomi lähettää muun muassa Afganistaniin ihmisiä, vaikka sinne ei pitäisi lähettää ketään.

Muun muassa vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto otti kantaa Pennasen puolesta. Monet muut poliitikotkin ovat ilmaisseet mielipiteensä asiasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu