Puheenaihe

Helsinkiin avataan Suomen ensimmäinen hävikkiruokamyymälä – tarjolla myös "kakkoslaatua"

Hävikkiruoasta voidaan valmistaa vaikka tällaisia ruokalajeja.

arkisto/Jussi Vehkasalo

Suomen ensimmäinen hävikkiruokamyymälä WeFood avataan syyskuussa valmistuvaan kauppakeskus Rediin Helsingin Kalasatamassa. Myymälä avataan torstaina 20. syyskuuta. Myymälän takana on Kirkon Ulkomaanapu.

– Eri toimijat, muun muassa Heinon Tukku, lahjoittavat meille muutoin hävikkiin päätyviä kakkoslaadun elintarvikkeita. Tarjoamme yrityksille kanavan hävikkiruuan hyödyntämiseksi, kaupan projektipäällikkö Else Hukkanen sanoo.

Suomessa syntyy hävikkiruokaa vuosittain 400–500 miljoonaa kiloa. Sitä on pyritty hyödyntämään erilaisin keinoin: esimerkiksi Vantaalla ja Helsingissä on käytössä Yhteinen pöytä -toimintamalli, jonka tarkoituksena on tarjota hävikkiruoasta valmistettuja lounaita.

Hävikin määrään verrattuna sen hyödyntämismallit ovat kuitenkin pienimuotoisia. Vaikka Yhteinen pöytä -jakelukeskuksen kautta kulkee viikossa 20 000 kiloa hävikkiruokaa, on se silti vain pienenpieni osa kokonaishävikistä. Suuri osa hävikistä tuleekin kotitalouksilta.

– WeFood-myymälä ohjaa vuodessa arviolta 50 000 kiloa hävikkiruokaa hyötykäyttöön. Tavoitteenamme on, että hävikkiruokamyymälästämme tulee ”uusi normaali” eli haluamme tavoittaa aivan tavallisia ihmisiä, Hukkanen jatkaa.

Hankkeessa toimii lisäksi vuoden aikana 150 vapaaehtoista. WeFood-myymälä tekee myös yhteistyötä Haaga-Perho Liiketalousopiston kanssa tarjoamalla opiskelijoille työharjoittelupaikkoja.

Hävikkiruokahanke pyritään pitämään kauttaaltaan ekologisena. Tästä kertoo myös, että hävikkiruokakuljetukset tehdään täyssähköisellä pakettiautolla.

Tanskassa on tällä hetkellä kolme WeFood-kauppaa. Hankkeen voitot lahjoitetaan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vapaaehtoiset jakavat ruokaa eri puolilla Helsinkiä – katso paikat täältä2.7.2018 18.20
Palkittu ruoka-aputoiminta laajenee Helsinkiin – viikossa kierrätetään 20 000 kiloa ruokaa17.6.2018 08.55
Tässä on vuoden keittiöteko – vantaalainen idea hyödyntää rohkeasti hävikkiruokaa7.11.2017 15.45
Hävikkiruokaa riittäisi monen ravintolan tarpeisiin16.11.2016 06.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu