Puheenaihe

Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa hakee lahjoituksia samasta yrityksestä kuin Pelastusarmeija ja Hursti – "Ruokaa riittää kyllä kaikille"

Kuvituskuva.

Paivi Tuovinen

Helsingin Redi-kauppakeskukseen avataan syyskuussa hävikkiruokamyymälä WeFood, joka saa ruokalahjoituksia muun muassa valmistajilta ja tukuilta. Uutinen on herättänyt keskustelua, viekö myyntivoittoa tavoitteleva toimija leivän ruoka-apujärjestöiltä. WeFoodin takana on Kirkon Ulkomaanapu, joka ohjaa myyntivoitot kehitysyhteistyöhön.

Yksi ruokalahjoitusten tekijä on Heinon Tukku. Aikaisemmin Heinon Tukusta ruokaa ovat hakeneet muun muassa Pelastusarmeija sekä satunnaisesti Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö. Pikatukkupäällikkö Tomi Lotvonen sanoo, etteivät WeFoodille annettavat lahjoitukset vaikuta muuhun ruoka-apuun.

– WeFoodin kautta voimme hyödyntää sellaista hävikkiruokaa, mitä Pelastusarmeija ei käyttänyt, kuten hedelmiä ja vihanneksia.

Myös WeFoodin projektipäällikkö Else Hukkanen vakuuttaa, ettei kaupan ole tarkoitus viedä tilaa ruoka-avulta.

– Emme kilpaile kenenkään kanssa, emmekä halua aiheuttaa hallaa. Hävitämme sellaista hävikkiruokaa, joka ilman meitä jäisi käyttämättä. Teemme sopimuksia niiden yritysten kanssa, joilla ei ole vielä ratkaisuja tietynlaiselle hävikkiruualle.

WeFood myy elintarvikkeita, joiden parasta ennen päiväys on lähestymässä tai ylittynyt. Myynnissä ei ole ruokaa, jonka viimeinen myyntipäivä on ylittynyt. Eviran mukaan parasta ennen -päivämäärän ylittäneitä tuotteita saa myydä, mutta viimeisen myyntipäivän ylittäneitä ei.

– Myyjä on vastuussa siitä, että myyty elintarvike on syömäkelpoinen myyntihetkellä. Teemme lajittelua aina, kun kuorma saapuu, ja elintarvikkeiden laatu tarkistetaan päivittäin. Hedelmissä ja kasviksissa ei ole päiväysmerkintää, joten arviointi tehdään aistinvaraisesti, Hukkanen sanoo.

Tomi Lotvonen sanoo, että WeFood voi hakea Heinon Tukusta muun muassa kakkoslaatuisia hedelmiä ja vihanneksia, jotka eivät ulkonäöltään täytä ykkösluokan kriteereitä. Lotvosen mukaan tavallisessa ruokakaupassa esimerkiksi tummentunut banaani ei kelpaisi myyntiin, mutta syöntikelpoisena se pysyy parikin päivää.

– Tukkumme sijaitsee Sörnäisissä muutaman sadan metrin päässä WeFoodista. Pystymme päivittäin nopeaan rytmiin toimittamaan hävikkiruokaa myyntiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu