Puheenaihe

Käsiaseita, amfetamiinia, henkirikos, M.O.R.E -rikollisjärjestö... – poliisi paljasti laajan huumeringin

Kuvituskuva.

JOHANNA ERJONSALO

Keskusrikospoliisi ja Itä-Uudenmaan poliisilaitos ovat paljastaneet laajan huumeringin, joka liittyy myös M.O.R.E-rikollisjärjestön, entisen United Brotherhoodin, perustajajäseniin kuuluva nainen.

Tapauksessa keski-ikäisen kolmikon epäillään välittäneen amfetamiinia, kokaiinia, Subutex-tabletteja ja ekstaasipillereitä pääkaupunkiseudulla.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos aloitti esitutkinnan 52-vuotiaan suomalaismiehen epäillystä huumausaineiden myynnistä ja välittämisestä pääkaupunkiseudulla viime helmikuussa. Esitutkinnan perusteella epäillään, että mies toimi yhdessä 51-vuotiaan, poliisin tiedon mukaan M.O.R.E-rikollisjärjestön perustajajäseniin kuuluvan naisen kanssa. Mies ja nainen muun muassa matkustivat viime helmikuussa yhdessä Ruotsiin tapaamaan epäiltyjä rikoskumppaneita.

Esitutkinnan aikana 51-vuotiaan naisen asunnossa tapahtui henkirikos, jota Keskusrikospoliisi tutkii.

– Henkirikoksen esitutkinnassa selvisi, että asunnon ympärillä oli useita tallentavia valvontakameroita. Kameroista saatu materiaali auttoi merkittävästi törkeän huumausainerikoksen selvittämisessä, kertoo toinen jutun tutkinnanjohtajista, rikoskomisario Kimmo Sainio Keskusrikospoliisista.

Huumausaineita jatkettiin ja säilytettiin eri asunnoissa ympäri pääkaupunkiseutua. Esitutkinnan mukaan 51-vuotias nainen muun muassa hankki yhdessä 63-vuotiaan kolmannen pääepäillyn kanssa asunnon vain huumausaineiden jatkamista ja säilyttämistä varten. He vaihtoivat asunnon lukot, jotta sen varsinainen haltija ei pääsisi enää sisälle asuntoon.

Poliisi otti 51-vuotiaan naisen ja 52-vuotiaan miehen kiinni toukokuun alussa heidän noudettuaan hankkimastaan asunnosta huumausaineita. Kiinniottohetkellä kaksikon hallussa oli 290 grammaa amfetamiinia ja kaksi laitonta käsiasetta. Myöhemmin kotietsinnöissä naisen asunnosta löydettiin piilotettuna 50 grammaa kokaiinia ja käsiase. Kiinteistön alueelta löytyi myös Ruotsista anastetuksi ilmoitettu auto.

Jutun kolmas pääepäilty otettiin kiinni muutamaa viikkoa myöhemmin hänen vastaanotettuaan noin 1000 Subutex-tablettia huumeiden säilyttämistä varten hankitun asunnon edustalla Helsingissä. Kotietsinnässä asunnosta löytyi valtaosa Subutex-tableteista, ja myöhemmin epäillyn omasta asunnosta löytyi amfetamiinia, kokaiinia, ekstaasia ja marihuanaa. Lisäksi poliisi otti kiinni epäillyn luota lähteneet kaksi asiakasta. Heidän hallustaan löytyi niin ikään amfetamiinia.

Jutun päätekijöiden epäillään välittäneen alkuvuoden 2018 aikana yhteensä 4,5 kiloa amfetamiinia, 2000 Subutex-tablettia, 100 grammaa kokaiinia ja pienen määrän ekstaasitabletteja. Huumausaineiden välittämisestä hankittiin poliisin arvion mukaan 120 000 euron rikoshyöty. Pääepäiltyjä epäillään myös salakuljetuksesta, törkeästä ampuma-aserikoksesta ja kätkemisrikoksesta.

Lisäksi 51-vuotiaan naisen ja 52-vuotiaan miehen epäillään hankkineen Ruotsista 10 000 purkkia nuuskaa edelleen myytäväksi. Heidän epäillään syyllistyneen törkeään veropetokseen välttämällä nuuskan myynnistä aiheutuvat, arviolta 127 000 euron arvoiset verot.

Rikoskokonaisuudessa on edelleen vangittuna neljä henkilöä, ja lisäksi kymmentä muuta kokonaisuuteen liittyvää henkilöä epäillään eri rikoksista.

Rikoskokonaisuus on siirretty syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu