Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Nyt on aika mennä pulikoimaan – uimavesien laatu ja lämpötila hellivät helsinkiläisiä

Myös Seurasaaren uimarannan näyte oli hygieeniseltä tasoltaan hyvä.

Marketta Karjalainen

Nyt on kenties kesän paras hetki mennä uimaan Helsingin uimarannoille, sillä kaupungin ottamat uimavesinäytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä ja uimavesi on edelleen lämmintä.

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla Hietarannan, Lauttasaaren, Munkkiniemen ja Seurasaaren uimarannoilta. Mitatut veden lämpötilat olivat noin 23 astetta.

Kaupungin mukaan tutkituilta uimarannoilta ei havaittu sinileviä, mutta ulkoliikunta-palvelun mukaan useilla uimarannoilla on tälläkin viikolla havaittu vaihtelevia määriä sinilevää. Sinilevien määrä ja esiintyvyys voi vaihdella nopeasti riippuen vallitsevista tuulista ja lämpötilasta sekä rannan suojaisuudesta.

Sinilevien määrää kasvattavat muun muassa veden korkea ravinnepitoisuus, lisääntynyt valon määrä sekä veden kohonnut lämpötila. Lisäksi tyyni sää nostaa vedessä olevat sinileväsolut pintakerrokseen, jolloin muodostuu leväkukinta.

Kaupunki muistuttaa, että vähäinen määrä sinilevää ei haittaa uimista. Jos sinilevää on paljon, uimista kannattaa välttää tai käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Sinileväpitoista vettä ei tule niellä, käyttää talous-, kastelu- eikä löylyvetenä. Lisäksi on hyvä varmistaa, etteivät lemmikkieläimet pääse juomaan sinileväpitoista vettä.

Merivesinäyte otettiin tällä viikolla Töölönlahdelta. Vedessä esiintyi runsaasti piileviä, nieluleviä sekä muuta pienisoluista lajistoa, jotka voivat saada veden näyttämään samealta. Mahdollisesti myrkkyjä tuottavia sinileviä ei havaittu juuri lainkaan.

Helsingin edustalla sinilevätilanne ei ole viikon aikana merkittävästi muuttunut; leviä esiintyy vähän tai kohtalaisesti etenkin saarten edustoilla. Lahtialueilta ainakin Seurasaarenselällä havaittiin kohtalaisesti veteen sekoittunutta sinilevää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sinilevä ei ole nyt ainoa riski: Vakavan yleisinfektion aiheuttaja leviää merivedestä – "Ei tavallisesti tutkita uimavesistä"11.8.2018 18.10
Pieni sinilevätön uimaranta houkutti satoja uimareita – seurauksena pysäköintikaaos, kolareita ja kymmenittäin sakkolappuja31.7.2018 13.10
Kahden päivän minihelle päräyttää sääkartat punaisiksi, mutta sitten viilenee – MTV: "Jopa koleaa viime aikoihin nähden"8.8.2018 08.29

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu