Paikalliset

Ruotsinkielinen kortteli herättää kiukkua

Helsingin kaupunki on saanut ärhäkkää palautetta Jätkäsaareen suunnitellun ruotsinkielisen Victoria-korttelin tiimoilta.

Kiinteistölautakunnan puheenjohtaja Tuula Paalimäki (vihr) kertoo, että häntä on lähestytty ”hävetkää, kuinka kehtaatte” -tason sähköposteilla.

– Ihmiset ovat tuohtuneet käsityksestä, että kortteli on tarkoitettu vain ruotsinkielisille ihmisille, Paalimäki sanoo.

Esitys korttelin suunnitelmista tulee kiinteistölautakunnan käsiteltäväksi syys- ja lokakuun aikana.

Hanketta ajavan Kvarteret Victoria -säätiön hallituksen puheenjohtaja, Hufvudstadsbladetin entinen päätoimittaja Max Arhippainen haluaa täsmentää, että korttelissa asumista ei ole tarkoitus rajoittaa kielipoliittisin perustein.

– Ne, jotka kortteliin haluavat muuttaa, tietävät että kaiken ytimessä on ruotsinkielinen kulttuurikasvatuskeskus, Arhippainen toteaa.

Kortteliin on kaavailtu muun muassa ruotsinkielistä nuorisoteatteria ja päiväkotia, vanhusten palveluasuntoja sekä taiteilijoiden ateljeeasuntoja ja yhteisöllisiä työtiloja.

Suunnitelmien mukaan Victoria-korttelin rakentaminen alkaa aikaisintaan vuonna 2013, kun korttelin alle tehtävä parkkihalli ja väestönsuoja saadaan valmiiksi.

Kvarteret Victoria -säätiö on käynyt rahoituksesta keskusteluja ”yleishyödyllisten sijoittajien” ja eläkevakuutusyhtiöiden kanssa.

Kiinteistöviraston kehittämislakimies Sami Haapanen kertoo, että suunnitelmien valmisteluissa on edetty asianmukaisesti.

– Ymmärrän, että aihe on herkkä, Haapanen sanoo.

Hänen mukaansa ainoa ongelma on ajatus korttelin hitas-asuntojen myymisestä sijoittajille. Haapanen toteaa, että se ei ole hyväksyttävää.

Paalimäki on samaa mieltä, mutta hän suhtautuu hankkeeseen myös yleisesti varauksella.

– Esimerkiksi väite, että suomenruotsalaisten pitäisi asua meren lähellä, on pikkuisen epäilyttävä. Hyvä, että ajetaan vähemmistön etuja, mutta on aina vaarallista, jos ryhmää rajoitetaan, hän sanoo.

Arhippaisen mukaan korttelissa ei ole kyse sisäänpäin kääntymisestä.

– Uusilla alueilla on aina riski, että niistä tulee pelkkiä asuinalueita. Me tuomme Jätkäsaareen toimintaa heti alusta alkaen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu