Puheenaihe

Näin karu voi olla suomalainen avioero: Viina vie miehiä, ja lääkkeitä syödään eniten juuri ennen eropäivää

Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Pitkissä avo- ja avioliitoissa vain harvat käyttävät psyykenlääkkeitä. Sen sijaan avioerojen aikana lääkitys yleistyy selvästi. Myös tapaturmaisen, väkivaltaisen tai alkoholiperäisen kuoleman riski kasvaa varsinkin miehillä voimakkaasti heti avioeron jälkeen. 

Suomalaisia avioeroja tutkineen Niina Metsä-Simolan mukaan avioeroa harkitsevien ja eron melskeissä jo kamppailevien ihmisten pitäisi saada uusia tukimuotoja.

Metsä-Simolan Helsingin yliopistoon tekemässä tuoreessa väitöstutkimuksessa tarkasteltiin avioeron, mielenterveyden ja kuolleisuuden yhteyksiä työikäisillä suomalaisilla. Paljastui, että lääkkeiden käyttö yleistyi voimakkaasti jo ennen eroa. 

Eniten psyykenlääkkeitä käytettiin ennen virallista avioeropäivää. Tällöin lääkkeitä ostaneiden osuus oli yli kaksinkertainen verrattuna naimisissa pysyneisiin.

– Tämän jälkeen lääkitystä käyttävien osuus pieneni, mutta vakiintui kuitenkin vuosi avioeron jälkeen pysyvästi korkeammalle tasolle verrattuna pitkässä liitossa eläviin, Metsä-Simola toteaa tiedotteessa.

Pitkässä avo- tai avioliitossa elävät käyttivät psyykenlääkkeitä vain harvoin. Pitkistä avoliitoista ja avioliitoista eroavilla lääkitys oli jonkin verran liitossa jatkavia yleisempää jo viisi vuotta ennen eroa.

Vielä tavallisempaa lääkitys oli niiden keskuudessa, jotka päätyivät eroon jo lyhyen avoliiton jälkeen.

Metsä-Simola päättelee, että huono mielenterveys vie pohjaa pitkän liiton onnistumiselta. 

– Mielenterveysongelmien hoidossa olisikin tärkeää huomioida läheiset ihmissuhteet entistä paremmin, Metsä-Simola toteaa.

Tutkimuksessa paljastui myös,  että eronneiden miesten kuolleisuusriski oli yli kaksinkertainen ja naisillakin yli puolitoistakertainen naimisissa pysyviin verrattuna. Tutkittavia seurattiin yli 10 vuoden ajan.

Lääkityksen ja avioeron yhteys ei tutkijan mukaan selity vain sosiaalisilla ja taloudellisilla tekijöillä. Silti huono-osaisuus selittää noin puolet avioeron jälkeen koholla olevasta kuolleisuusriskistä.

Miehillä kuoleman riskiä kasvattaa eron jälkeen etenkin alkoholi. Miehillä alkoholikuolleisuuden riski oli eron jälkeen peräti viisinkertainen ja naisillakin kolminkertainen.

Väkivaltaisen kuoleman riski oli puolestaan eronneilla naisilla yli nelinkertainen ja miehillä noin nelinkertainen verrattuna naimisissa pysyneisiin miehiin ja naisiin. 

Väkivaltaiset kuolemat olivat useimmiten itsemurhia. Myös tapaturmaisen kuoleman riski oli selvästi koholla sekä eronneilla miehillä että naisilla.

– Varsinkin miehillä kuolleisuus näihin syihin oli suurta heti eron jälkeisinä vuosina. Avioeroa harkitsevien ja sen jo läpi käyneiden psyykkiseen tukemiseen pitäisi kiinnittää erityistä huomiota, Metsä-Simola muistuttaa.

Tutkimus perustuu koko väestöä edustaviin rekisteriaineistoihin, joissa on yhdistelty Tilastokeskuksen, Kelan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen keräämiä tietoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu