Makumaailma

Suomen ravintola-alan kerma käänsi katseensa itään – ruokatoimittajat kertovat, mikä on huippusuositun Smakun salaisuus

Ravintoloitsija Mika Gehör tarjoaa valkoviiniä Maasedun tulevaisuuden toimittaja Riitta Mustoselle ja Helsingin Sanomien Katja Bäcksbackalle.

Juha Perämäki

Huippusuosion Porvoossa saavuttanut ruokajuhla Smaku on jälleen käynnistynyt ja näkyy tänä vuonna aiempaa laajemmin myös kansallisissakin medioissa.

Porvooseen saapui bussilastillinen ruokatoimittajia pääkaupungista tiistai-iltapäivänä. Mukana oli toimittajia muun muassa Helsingin Sanomista, Otava Mediasta, YLE:stä, Keskisuomalainen -konsernista, Maaseudun tulevaisuudesta ja Gloria-lehdestä.

Toimittajien maistelu-ohjelmaan sisältyi viisi ravintolaa. Noin neljän tunnin mittainen Smaku-kierros alkoi Brasserie L’Amourista. Siellä maisteltiin napolilaisia perinteitä kunnioittaen tehtyä pizzaa. Se sai kiitosta taikinastaan, joka oli tekeytynyt pari päivää, ja pizzan päälle ripotellusta raikkaasta sitruunaoliiviöljystä.

Seuraavana oli vuorossa Bistro Gustaf, jossa saatiin maistella porvoolais-marseillelaista kala-äyriäiskeittoa.

Sicapellessä puolestaan maisteltiin Sisiliasta tuotua lampaanmaitojuustoa munakoison ja tomaatin kera. Glassikossa tarjolla oli Paris Brest, gourmet tuulihattuja ja Zum Beispielissä oli Runeberg-jäätelöä & Fredrika granolaa.

– Suomessa on neljä ruokakaupunkia: Helsinki, Turku, Tampere ja Porvoo, summaa päätoimittaja Eeropekka Rislakki Viisi Tähteä -mediasta.

Toimittajat panivat merkille, että ruokamatkan osallistujamäärä oli poikkeuksellisen runsas.

– Keskinkertainen ei enää riitä, pitää olla parempaa, Rislakki huomauttaa.

Otava Median Food manager, maaliskuussa Porvooseen muuttanut Sanna Mansikkamäki ylisti uutta kotikaupunkiaan.

– Olen ollut haltioitunut tästä mielettömästä ravintolakulttuurista täällä Porvoossa. Ravintoloissa on niin lämmin tunnelma. Täällä on mieletöntä ravintolaosaamista. Smaku on mahtava tapahtuma. Niitä pitäisi olla enemmänkin vuoden aikana.

Hän ehdottaa, että talvella voisi olla toinen Smaku, jossa oli tarjolla vaikkapa lämpimiä keittoja.

Mansikkamäki odotti erityisesti Glassikon Paris Brest -annosta. Se on ranskalainen tuulihattuleivos, jossa on hasselpähkinäkreemiä.

Toimittaja Peter Tammenheimo Aromi-lehdestä oli ensimmäistä kertaa tutustumassa Smakuun. Hän piti näkemästään.

– Tällaiselle pienelle ja intiimille ruokatapahtumalle on selvä tilaus, hän sanoo.

Tapahtumaa tuottava Laura Pulkkinen iloitsee Smakun saamasta mediahuomiosta, joka tekee tapahtumaa tunnetuksi jo ennen sen H-hetkeä, yhteistä maisteluruokajuhlaa Taidetehtaalla 25. elokuuta. Hän myös kertoo, että YLE:n aamu-tv lähetys tulee Porvoosta, todennäköisesti Meat District -ravintolan terassilta perjantaina 24. elokuuta.

SMAKU 2018

Suosittu ruokajuhla järjestetään Porvoossa jo kolmatta kertaa. Mukana olevat 18 ravintolaa tarjoilevat maisteluannoksiaan viiden euron hintaan 13.–24. elokuuta.

Ravintolat toteuttavat Smakua varten vähintään yhden maisteluversion alku-, pää- tai jälkiruoka-annoksesta.

Smaku huipentuu Taidetehtaalla järjestettävään yhteiseen ruokajuhlaan 25. elokuuta kello 13–20, jolloin valitaan Porvoon Makuaarre.

Parasta annosta voi äänestää Uusimaan nettisivuilla uusimaa.fi/smaku. Äänestäneiden kesken arvotaan lahjakortteja Smaku-ravintoloihin.

Smaku-menu löytyy myös tapahtuman Facebook-sivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu