Puheenaihe

Uusi malli takaisi Helsingissä pääsyn oman alueen päiväkotiin – kaupunki käynnistää selvityksen

Yhtenäisen koulupolun halutaan Helsingissä alkavan jo ennen esikoulua.

Arkisto/Kaisa Paastela

Helsinki selvittää ensi vuonna mahdollisuudet siirtyä lähipäiväkotimalliin. Mallissa lapselle taattaisiin pääsy lähipäiväkotiin omalla oppilaaksiottoalueella samalla periaatteella kuin lähikouluun.

Nykyisin perheiden toiveet pyritään ottamaan huomioon, mutta velvoitetta ei ole. Päivähoitopaikkaa ei tilapulan takia aina löydy omalta asuinalueelta.

Vuonna 2017 suomenkielisistä helsinkiläislapsista 30 prosenttia vaihtoi päiväkotia siirtyessään esiopetukseen. Esiopetuksesta jatkoi saman oppilaaksiottoalueen kouluun 73 prosenttia.

Kasvatus- ja koulutuslautastoimialan mukaan vuoden 2019 talousarvioon on varattu määräraha selvityshenkilön palkkaamiseen. Muutos edellyttää palveluverkon tarkastelua ja kehittämistä ja yksityisen ja kunnallisen varhaiskasvatuksen huomioimista kokonaisuutena.

Lautakunta antoi tiistaina lausunnon koskien valtuutettu Pilvi Torstin (sd.) aloitetta selvityksen tekemisestä lähipäiväkotiperiaatteen käyttöönotosta päiväkotipäätöksissä Helsingissä.

Aloitteen mukaan lähes kaikilla peruskoulujen oppilaaksiottoalueilla on useita päiväkoteja, joten oppilasaluepohjaisen lähipäiväkotipaikan osoittaminen olisi mahdollista toteuttaa joustavasti näiden päiväkotien välillä.

Varhaiskasvatuksesta alkava lähikoulupolku tukisi lasten ja nuorten tasa-arvoista koulutusta ja vahvistaisi yhteisöjä kaupunkien sisällä. Lisäksi se helpottaisi pienten lasten vanhempien työssäkäyntiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vegaaniruoan evääminen voi olla syrjintää – tasa-arvolautakunnalta huomautus kahdelle helsinkiläispäiväkodille15.8.2018 19.25
Professori: Kaikki päivähoito ei ole varhaiskasvatusta – ”Pienillä aivoilla joudutaan liian suureen ryhmään”9.12.2016 11.30
Päivähoidon vasu-arviot saavat kritiikkiä –"Ei ole tarpeen osoitella sormella, että mitä lapsi ei osaa"15.8.2018 12.03
Helsingin suunnittelema 335 lapsen jättipäiväkoti herättää huolta – tiloihin kaavaillaan myös vuorohoitoa9.4.2018 14.35
Paljonko kodistasi on matkaa lähimpään kauppaan, päiväkotiin tai terveysasemalle? Tässä ovat suomalaisten keskiarvot20.4.2018 07.30
Ainutlaatuinen yhteistyö alkoi Helsingissä – ammattiopiston tiloihin perustettiin päiväkoti17.4.2018 18.55
Maahanmuuttaja hoitaa lasta kotona pidempään kuin kantasuomalainen – Yli 3-vuotiaat viedään herkemmin päivähoitoon10.4.2018 16.26

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu