Puheenaihe

"Miksi pitää jakaa vanhemmat kahteen kastiin?" – lakiesitys antaa erolapsille viimein kaksi eri osoitetta, mutta saa silti kipakkaa kritiikkiä

EROPERHEET   Etäisien yhdistyksen puheenjohtaja pitää esitystä lapsen huolto- ja tapaamislaista "valmiiksi vanhentuneena".

Laki on muuttumassa siten, että jatkossa vanhemmat voisivat sopia tai tuomioistuin päättää, että lapsi asuu vuorotellen molempien vanhempiensa luona. Nykyisin laissa ei ole lainkaan mainintaa vuoroasumisjärjestelyistä. Kuvituskuva.

Paivi Tuovinen

Oikeusministeriö esittää lapsen huolto- ja tapaamislakiin muutosta, jonka mukaan vanhempien sopimus lapsen vuoroasumisesta kirjattaisiin väestörekisteriin. Samalla laki on muuttumassa siten, että vanhemmat voisivat sopia tai tuomioistuin päättää, että lapsi asuu vuorotellen molempien vanhempiensa luona.

Nykyisin laissa ei ole lainkaan mainintaa vuoroasumisjärjestelyistä.

Lakiesitys tulee eduskunnan käsittelyyn syksyllä, ja muutoksien on tarkoitus astua voimaan aikaisintaan ensi vuoden huhtikuussa.

– Lakimuutosesitys ei itsessään hirveästi muuta nykytilannetta. Se on kuitenkin merkittävää, että uusi laki tunnustaa sen, että meillä on lapsia, jotka asuvat kahdessa paikassa. Sen pohjalta voidaan kehittää palveluita ja tukia, sanoo Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry:n toiminnanjohtaja Heljä Sairisalo.

Vuoroasumiseksi lakiesityksen mukaan katsotaan tilanne, jossa lapsi asuu vähintään 40 prosenttia ajasta toisen vanhemman luona.

Jatkossakin lapsella voisi kuitenkin olla vain yksi virallinen asuinpaikka.

Sairisalon mukaan lakimuutokseen vaadittaisiin tarkistusta perheille myönnettäviin tukiin ja palveluihin. Yhdistyksen mukaan jatkossa kummallekin vanhemmalle tulisi maksaa elatustukea, mikäli molemmat ovat elatuskyvyttömiä. Samoin vuoroasuminen tulisi huomioida toimeentulotuen suuruudessa.

– Pienituloisten vanhempien asumistukea tulee korottaa, olivatpa he lähi- tai etävanhempia. Kumpikaan vanhemmista ei voi puolittaa asumiskulujaan joka toinen viikko.

Muitakin ongelmia vuoroasumisessa nykyään on. Esimerkiksi etävanhemman luota lapselle ei järjestetä koulukyytiä.

– Etävanhemman pitäisi itse maksaa ja järjestää koulukyyti, mihin kaikilla ei ole mahdollisuutta. Tuntuu pahalta, että rahan takia vanhemmat eivät pysty jakamaan vanhemmuutta arjessa.

Isät lasten asialla ry:n puheenjohtaja Petri Kolmonen sanoo, että lakiesityksen suunta on oikea, mutta sisältö on pettymys. Yhdistys muodostaa asiasta virallisen kantansa tämän kuun aikana. Puheenjohtaja kokee lain olevan vanhentunut jo voimaan astuessaan.

– Suomeen tarvitaan laki, jossa lähtökohtana erotilanteessa pidettäisiin aina vuoroasumista. Nyt se on vain mainittu vaihtoehtona. Vuoroasuminen luo tasa-arvoista vanhemmuutta ja tasapainottaa valtaa vanhempien välillä sekä vähentää huoltajuusriitoja. Belgiassa on tällainen laki, ja siellä on saatu hyviä tuloksia, Kolmonen sanoo.

– Kansainvälisten tutkimusten mukaan vuoroasuminen on paras vaihtoehto lapselle, koska se aiheuttaa vähiten psykososiaalisia ongelmia.

Kolmosen mielestä lakiesityksen puutteena on myös terminologia. Laissa puhutaan edelleen lähi- ja etävanhemmista sekä tapaamisoikeudesta.

– Miksi eron jälkeen pitää epätasa-arvoisesti jakaa vanhemmat kahteen kastiin? Jaottelu ei ole lapsen edun mukaista.

Isät lasten asialla olisi toivonut lakiin myös vieraannuttamisen selvää sanktiointia. Lakiesityksessä mainitaan lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta yhtenä henkisen väkivallan muotona.

– Vieraannuttaminen on iso yhteiskunnallinen asia. Nykyään on hyvin paljon isiä, jotka eivät ole nähneet vuosiin lapsiaan tapaamissopimuksesta huolimatta. Lakiesityksessä mainitaan, että sopimuksiin voidaan asettaa uhkasakko, jos on uhka, että tapaamiset eivät toteudu. Miksei kaikkiin päätöksiin automaattisesti uhkasakkoa? Kolmonen pohtii.

Lapsilisän jakamiseen yhdistykset suhtautuvat eri tavalla.

Isät lasten asialla ry kokee, että tuet kuuluisi jakaa tasan molempien vanhempien kesken.

– Myöskään elatusmaksuun ei ole enää perusteita vuoroasumisessa, Kolmonen sanoo.

Yhden Vanhemman Perheiden Liiton Sairisalon mukaan liiton jäsenet pitävät lapsilisän jakamista haasteellisena.

– Meidän pitäisi tunnustaa tosiseikka, että vuoroasuva lapsi on kalliimpi kuin kahden huoltajan kanssa asuva. Siksi vuoroasuvan lapsen vanhemmat tarvitsisivat molemmat lapsilisän, ei jaettua lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Koulukyytiä ei saa kahdesta kodista, vaikka lapsi asuisi vanhemmillaan vuoroviikoin – "Asian selvittäminen aloitettu"23.8.2018 06.45
Eroisä hävisi isyysriidan: epäili ex-vaimoa uskottomuudesta – uudelta miesystävältä tyly tekstiviesti8.9.2015 06.10
Yle: Avioerosta kovin lasku helsinkiläisille – miehelle jopa -445 e/kk 6.12.2017 06.00
Uskomattomia lukuja etelänaapurista – T24: vain joka kymmenes eroisä näkee lastaan säännöllisesti13.4.2016 21.00
Näin karu voi olla suomalainen avioero: Viina vie miehiä, ja lääkkeitä syödään eniten juuri ennen eropäivää14.8.2018 09.08
Avioerojen sesonkiaika alkaa pian – ”Pariterapiaan tullaan liian myöhään”3.6.2018 10.21
Avioero tuli ja vaimo vei 85 prosentin bonukset – autoilija hämillään Hesarissa7.12.2017 07.58

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu