Puheenaihe

Jätkäsaaren korttelisauna avautuu – "Ei kilpaile vain Helsingin muiden saunojen, vaan jopa ravintoloiden kanssa"

YLEINEN SAUNA Jätkäsaaren yleisen saunan puuhamies Kimmo Helistö uskoo, että sauna ei kilpaile Helsingin muiden saunojen, vaan jopa ravintoloiden kanssa.

– Tämä on vanhanajan korttelisauna, jonne voi tulla kuka tahansa varaamatta aikaa, sanoo sähkösaunan lauteilla istuva saunan puuhamies Kimmo Helistö.

Sanna Jompero

Jätkäsaaren ensimmäinen yleinen sauna alkaa olla viimeistä silausta vaille valmis.

– Viimeistään marraskuun alussa päästään avaamaan, toteaa hankkeen puuhamies Kimmo Helistö Uusi Sauna -nimisestä kokonaisuudesta, johon tulee myös 50-paikkainen ravintola ja kaksi terassia.

Helistön suunnitelmissa on testata sauna ensin alueen asukkailla eli jätkäsaarelaisilla ja avata tilat sitten kaikelle kansalle.

Helistö hekumoi jo ajatuksella joulusaunasta, joka vetää tavallisesti jouluaattoisin Helsingin yleiset saunat hetkellisesti tupaten täyteen saunojia.

Kerrostalojen väliin Välimerenkadulle on tulossa kaksi pelleteillä lämmitettävää puusaunaa sekä tilauksesta lämpiävä sähköversio. Sauna Arlan takana oleva Helistö maalailee, että saunan ja ravintolan yhdistelmästä tulee Helsinkiin jotain aivan uutta.

– Tämä on päivitetty versio korttelisaunasta. Jengi voi tulla ravintolaan tai terasseille vähintäänkin pyyhkeet päällä. Tänne voi tulla myös vain istumaan ja nauttimaan juomaa tai ruokaa.

Korttelisaunassa sähkösaunan lauteet ovat modernisti harmaata laattaa, jonka päälle on tulossa puuverhous.

Ravintolatilan lattia tulee olemaan raakabetonia. Puiset pöydät ja tuolit pehmentävät ilmettä. Tilojen sisustussuunnittelijana on toiminut Yuka Takahashi ja kalustesuunnittelijana Mika Ihanus.

Tilojen rakentamisesta vastaa rakennusliike SRV ja ne omistaa Ilmarinen. Helistö on yhtiöineen solminut Ilmarisen kanssa tiloihin pitkäaikaisen vuokrasopimuksen.

Helsingin saunakulttuuri on viime vuosina nostanut päätään muun muassa Allas Sea Poolin, Löylyn ja Lonnan saunojen myötä. Helistö ei usko, että Jätkäsaaren korttelisauna tulee kilpailemaan muiden saunojen tai edes Kallion yleisten saunojen kanssa. Kaikille riittää asiakkaansa.

– Kilpailemme ennemminkin vaikkapa elokuvien tai jopa ravintoloiden kanssa, Helistö pohtii saunan nykymerkitystä, joka useimmille on yhdessäolo ja rentoutuminen.

Suuri osa asiakkaista tulee varmasti olemaan jätkäsaarelaisia, sillä useissa lähitaloissa ei ole saunoja lainkaan.

Samaan yhteyteen ravintolan ja saunojen kanssa on tulossa myös asukastila.

Helistö sanoo olevansa ”lievästi kauhuissaan” kompleksin avaamisen kynnyksellä ja kertoo olevansa epämukavuusalueellaan, sillä hänellä ei ole aiempaa kokemusta ravintolabisneksestä.

– Työntekijäporukka on pääpiirteiltään kasassa. Vielä vähän haeskelen, jos tänne löytyisi sopivia, mukavia ja mahtavia ihmisiä, jotka haluavat tulla auttamaan minua tässä pulassa, saunaisäntä veistelee.

– Kaikki on edennyt hyvin. Nyt vaan pitäisi synnyttää jotain sellaista, mitä Helsingissä ei ole aikaisemmin ollut.

Korttelisaunan lopulliset aukioloajat ovat vielä auki. Ainakin alkuun on todennäköistä, että maanantaisin sauna on kiinni. Helistön toive olisi, että saunat olisivat auki alkuiltapäivästä ainakin puolille öin.

– Viikonloppuisin ehkä pidempäänkin.

Ravintolaan on palkattu oma keittiömestari. Listalta löytynee ainakin helppoa sormiruokaa, leipiä ja hodareita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Onko tässä Suomen kaunein yleinen sauna? – Katso asiantuntijoiden vinkit kipakoista löylyistä ja ainutlaatuisesta tunnelmasta 7.6.2018 19.35
Jätkäsaareen tulee yleinen sauna – lämpiää pelleteillä17.11.2015 07.00
Suosittua terassiravintolaa halutaan laajentaa ja lisätä venelaituri – kävijämäärä yllätti13.8.2018 19.05
Tässä on Suomen muikein sauna: Heikki rakensi löylyhuoneen 140-vuotiaasta viinitynnyristä – "Vaimo mahtuu mukaan, jos istuu sylissä"10.1.2018 19.21
102 miestä ja naista laitettiin saunaan tieteen nimissä – kohta tiedetään, miksi löylyttely suojaa terveyttä2.10.2017 06.52
HKL:lle satelee ehdotuksia ratikoiden uusiokäytöstä – "On ideoitu saunaa ja kahviloita"19.8.2018 19.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu