Puheenaihe

Osa Helsingin kotihoitajista maksaa itse parkkisakot, osalle ne korvataan – Apulaispormestari myöntää: "Kohtuutonta"

PARKKIPAIKKAPULA Jos asiakaskäynti viivästyy, seurauksena voi olla pysäköintisakko. Paikan etsimiseen kuluu myös usein runsaasti aikaa.

Kotihoidolta kuluu paljon aikaa parkkipaikkojen etsimiseen, mikä on pois potilaiden hoidosta jo muutenkin tiiviissä aikataulussa.

Anton Soinne

Kotihoidon työntekijällä menee silloin tällöin asiakkaan luona arvioitua enemmän aikaa. Tällöin autolle voi napsahtaa parkkisakko.

Kotihoidon yksiköiden suhtautuminen pysäköintivirhemaksuihin vaihtelee.

Periaatteiden pitää olla samat kaikille työntekijöille.”

Jotkut yksiköt korvaavat sakot, jos ne aiheutuvat hoitotilanteen pitkittymisestä. Osa yksiköistä ei maksa sakkoja, vaan työntekijä maksaa ne itse, vaikka se koetaan kohtuuttomaksi.

– Tällainen ei tietenkään ole oikeudenmukaista. En edes ole ollut tietoinen, että joillekin parkkisakot korvataan, SuPerin Helsingin avohoidon ammattiosaston pääluottamusmies Annika Asla sanoo.

– Jos joillekin maksetaan, niin silloin pitää maksaa kaikille, hän vetoaa.

Kotihoitajien pysäköinnin hankaluus on ikuisuusongelma, johon ei ole tuntunut löytyvän ratkaisua.

Parkkipaikan etsiskely syö aikaa potilaiden hoidolta. Varsinkin kantakaupungissa pysäköintipaikan löytäminen kadunvarresta on joskus mahdotonta.

Joukko valtuutettuja teki kokoomuksen Arja Karhuvaaran johdolla aloitteen kotihoitajien pysäköintiongelmien selvittämiseksi. Kaupunkiympäristölautakunta totesi tiistaina, ettei kaupunki ainakaan pysty varaamaan kotihoitajille omia paikkoja.

Taksikyydit puolestaan tulisivat liian kalliiksi. Kotihoidon autoja ei myöskään voida rinnastaa esimerkiksi poliisiautoihin, joilla on lain mukaan tiettyjä vapauksia pysäköintiin.

Parkkeerausta voidaan lausunnon mukaan selvittää vielä yhteistyössä eri toimijoiden, kuten koulujen, päiväkotien, kauppojen ja taloyhtiöiden kanssa. Myös sakotuskäytännön muuttamista tutkitaan.

– Siitä on keskusteltu, että kotihoito saisi Työajossa-laput, jotka otettaisiin huomioon pysäköinninvalvonnassa. Se olisi tosi tärkeää, Asla tähdentää.

Tai sitten voitaisiin kehittää esimerkiksi sähköisiä työkaluja pysäköintiajan lisäämiseen.”

Terveystoimen apulaispormestarin Sanna Vesikansan mielestä idea siitä, että kotihoitajat voisivat ilmaista pysäköintivalvonnalle olevansa työtehtävissä, on kehittelemisen arvoinen.

– Tai sitten voitaisiin kehittää esimerkiksi sähköisiä työkaluja pysäköintiajan lisäämiseen, hän ehdottaa.

Syvällisempiä ratkaisuja odotellessa kaupungin pitää Vesikansan mielestä tarkistaa kotihoidon käytännöt siitä, kuka sakon maksaa missäkin tilanteessa.

– Periaatteiden pitää olla samat kaikille työntekijöille. Meillä on yhdenmukainen ohjeistus tästä. Nyt on hyvä aika tarkistaa ohjeistus ja käytännöt.

– Jos saa ja joutuu itse maksamaan sakon työtehtävän asianmukaisessa toimittamisesta, on tilanne tietenkin täysin kohtuuton.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vanhusten auttajia jopa sakotettiin – nyt tuli kekseliäs ratkaisu parkkiongelmiin25.10.2017 20.30
Pissalakanat ja kuollut vanhus ovat jäävuoren huippu: Työntekijät valittavat kotihoidosta valvojille – näin lukijat kommentoivat26.4.2018 06.02
Kotiin kuollut nainen järkyttää Helsingin päättäjiä – 2 149 e/kk-palkan työhön ollut vaikea löytää tekijöitä18.4.2018 13.07
Aluehallintovirastolta pyyhkeitä Helsingin kaupungille – asiakkaiden turvallisuus kotihoidossa pitää varmistaa9.7.2018 12.28
Järkyttävät kuvat Helsingin kotihoidosta: 87-vuotias nainen makasi jopa kuukausia sängyssä eritteiden keskellä23.4.2018 06.40
Kuka tähän kykenee? Edessä 1,5 tunnin työt ja aikaa on yksi tunti – lehti sai haltuunsa kohutut "juoksulistat"5.2.2018 14.16
Kotihoidon palveluseteli herättää epäilyksiä Helsingissä – uusia asiakkaita häviävän pieni määrä 25.7.2018 20.00
"Asiakas saattaa painaa punaista, koska pitää väristä" – kotihoidon tyytyväisyyttä mittaava hymynaamakysely ei mennyt aivan nappiin16.4.2018 06.45
Helsingin uudella jättityöpaikalla 1 500 työntekijää ja 75 parkkipaikkaa – "Henkilöstöä kannustetaan pyöräilyyn"8.2.2018 06.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu