Puheenaihe

Koulukyytiä ei saa kahdesta kodista, vaikka lapsi asuisi vanhemmillaan vuoroviikoin – "Asian selvittäminen aloitettu"

Helsingin linjaus on, että koulukuljetus voidaan järjestää vain lapsen viralliseen kotiosoitteeseen. Kuvituskuva.

Katja Juurikko

Koulukuljetuksia ei Helsingissä saa kahdesta osoitteesta, vaikka eroperheen lapsi asuisi yhtä paljon kummankin vanhemman luona.

Mielipidekirjoittaja ihmetteli viikonvaihteen Helsingin Uutisissa, että kun koulukyydeissä vaihtui yritys tälle lukuvuodelle, ei lapsi saa enää etävanhemman luota kuljetusta.

Kirjoittajan mukaan muitakin ongelmia on ollut: taksiyhtiö oli hakenut erityisluokkaa käyvän kesken päivää pois iltapäiväkerhosta ja jättänyt tämän yksin lähivanhemman pihaan paljon ennen sovittua aikaa. Kumpikaan vanhempi ei ollut tietoinen asiasta.

– Lapsi oli sitten viettänyt aikaansa kolme tuntia yksin lähivanhemman pihalla – etävanhemman viikolla. Onneksi mitään ei sattunut, kirjoittaja kertoi Lukijan areenalla.

– Edellisen firman kanssa ei ollut koskaan mitään ongelmia, asiat hoituivat sovitusti ja kuljetuksetkin onnistuivat kahteen lähekkäin olevaan kotiin.

Helsingin kasvatus- ja koulutustoimialalta kerrotaan, että kuljetusta ei tarjota kahteen kotiin.

– Kuljetuksia kahteen osoitteeseen ei ole voitu järjestää aiemmin eikä tällä hetkelläkään. Kahden osoitteen mallissa koulukuljetukset tulisivat huomattavasti kalliimmaksi, kertoo oppilashuollon päällikkö Vesa Nevalainen.

Nevalaisen selvitettyä asiaa tarkemmin, hän kertoo, että viime vuonna yksi kuljetusyrittäjä on ns. hyvää hyvyyttään todellakin kuljettanut lapsia kahteen osoitteeseen.

– Tämä on siis ollut täysin heidän oma ideansa.

Valtuusto päätti syksyllä 2016 sitten silloisen valtuutetun Nuutti Hyttisen (ps.) aloitteesta, että koulukyytien järjestäminen kahdesta kodista selvitetään. Hyttisen aloitteen oli allekirjoittanut 26 muuta valtuutettua.

Tuolloin erityiskuljetuksen piirissä oli reilut 1 000 oppilasta, joista laskelman mukaan noin 24 prosenttia olisi tarvinnut kuljetusta kahteen osoitteeseen.

– Asian selvittäminen on aloitettu viime keväänä, ja se on vielä kesken. Tästä on kysytty myös tasa-arvovaltuutetun mielipidettä, mutta sitä ei ole vielä saatu, Nevalainen kertoo.

Helsingissä taksikuljetus voidaan myöntää psykologin, koulukuraattorin tai lääkärin lausunnon perusteella niille oppilaille, jotka eivät selviydy koulumatkastaan julkisilla liikennevälineillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Miksi pitää jakaa vanhemmat kahteen kastiin?" – lakiesitys antaa erolapsille viimein kaksi eri osoitetta, mutta saa silti kipakkaa kritiikkiä 17.8.2018 07.05
Lapsiaan vuoroviikoin hoitava etävanhempi avautuu vaikeasta tilanteestaan HS:ssa: Miksi lähivanhempi saa asumistukea mutta etävanhempi ei?13.5.2018 09.43
Uusperheiden vanhemmat kaipaavat vertaistukea – "Äitipuoli ei saa Wilma-tunnuksia"18.8.2017 19.15
Nyt tuli Ruotsista vastaus Sinkkoselle – "Näiden lasten mielenterveys selvästi parempi..."18.12.2015 13.16
Nämä riskit huolestuttavat koululaisten vanhempia eniten – harva kertoo vian löytyvän omasta toiminnastaan6.8.2018 10.53
Näin moni lapsi syntyy jo yksinhuoltajaperheeseen – helsinkiläisperheiden kirjo yllättävän laaja19.6.2017 18.10
Lastenpsykiatri teilaa uusperheiden trendi-ilmiön – Yle: Kokeilkaa sitä itse, vanhemmat23.11.2015 13.37
USU: Kela katkaisi yrittäjyyttä kokeilleen yksinhuoltajaäidin tuet vastoin lakia – "Antaisin arvosanaksi nollan"31.5.2018 08.32

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu