Puheenaihe

Yksilönvapauksista kysyttiin suomalaisilta – paljastui, että vihreät ja perussuomalaiset ovat lähes yhtä liberaaleja mutta eri syistä

Näin puolueiden kannattajat jakautuvat liberaaliusjanalla.

EVAn Arvo- ja asennetutkimus

Perussuomalaisten ja vihreiden kannattajat ovat lähes yhtä liberaaleja, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry:n selvityksestä.

RKP:n, kokoomuksen, vihreiden ja perussuomalaisten kannattajat ovat liberaalimpia kuin suomalaiset keskimäärin. Vasemmistoliiton, sinisen tulevaisuuden, SDP:n, keskustan ja kristillisdemokraattien kannattajat ovat puolestaan vähemmän liberaaleja kuin suomalaiset keskimäärin.

Miehet kannattavat naisia enemmän yksilönvapauksien lisäämistä.

Eri puolueiden äänestäjien vapausnäkemyksiä tarkasteltiin neljällä vapauden ulottuvuudella: sananvapaus, identiteetin vapaus, talouden vapaus ja vapaus holhouksesta.

Vaikka perussuomalaisten ja vihreiden kannattajat ovat lähellä toisiaan liberaaliusmittarilla, ovat niiden mielipiteet täysin erilaiset. Vihreiden kannattajien sijoittuminen mittarin liberaaliin päähän johtuu erittäin voimakkaasta tuesta identiteetin vapaudelle, jolla tutkimuksessa tarkoitetaan sukupuolivähemmistöjen, kulttuurien ja taiteen vapauksia.

Sama pätee kääntäen perussuomalaisten kannattajiin. He olisivat mittarin liberaaleimmassa päässä, ellei heidän tukensa identiteetin vapaudelle olisi eri äänestäjäryhmistä selvästi alhaisin.

Kokoomuksen kannattajien liberalismi koostuu puolestaan lähinnä talouden vapaudesta ja holhouksen vastaisuudesta. Sanan- ja identiteetin vapauksia kokoomuksen kannattajat tukevat korkeintaan keskimääräisesti.

Kysely vapaudesta on osa EVAn vuoden 2018 Arvo- ja asennetutkimusta. Tulokset perustuvat 2 073 henkilön antamiin vastauksiin. Virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä. Tiedot kerättiin tammikuun alkupuoliskolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu