Puheenaihe

Liikennettä ruuhkauttava tietyömaa myöhässä kuukausia – "Tämä on maanrakentamisen arkea Helsingin keskustassa"

TYÖMAA Tukholmankadun tietyö Meilahdessa valmistuu ainakin kolme kuukautta suunniteltua myöhemmin. Remontilla on ollut vaikutusta niin kevyen liikenteen, autoilijoiden, joukkoliikenteen kuin ambulanssienkin arkeen.

– Olen ihmetellyt, että koskakohan tämä saadaan valmiiksi, toteaa Markku Saarinen Töölössä sijaitsevan Tukholmankadun remontista.

Sanna Jompero

Meilahdessa sijaitsevan vilkasliikenteisen Tukholmankadun urakka on reilusti myöhässä aikataulustaan.

Remontti valmistunee lokakuun lopussa eli jopa kolme kuukautta suunniteltua myöhemmin.

– Pelättiin, että pohjien kanssa tulee ongelmia, ja pelko osoittautui oikeaksi, sanoo kaupungin rakennuttamispalvelu-yksikön päällikkö Erkki Nurmi.

Kadun perusparannuksen piti alkujaan kestää vain puoli vuotta ja valmistua heinäkuusssa, mutta pohjatöihin liittyvät ongelmat pitkittivät remonttia kuukausilla. Ongelma Helsingin vanhoissa ja peruskorjaamattomissa kaduissa on Nurmen mukaan se, ettei niitä ei ole nykymittapuun mukaan rakennettu kunnolla.

– Niiden rakentamiseen on käytetty kaikkia niitä maa-aineksia, joita on silloin ollut saatavilla. Katupinnan alta voi löytyä mitä vaan.

Tukholmankadun maaperästä löytyi työmaan alkamisen yhteydessä täyteainetta rakennusjätteestä louheeseen. Asfaltin alle oli jätetty tuhansia kuutioita tiiltä, puutavaraa, savea, hiekkaa ja louhosta.

– Tämä on maanrakentamisen arkea Helsingin keskustassa, Nurmi huokaa.

Nykyisin pintakerroksen alle laitetaan metrin verran routimatonta soraa tai mursketta. Vastaavanlaisia maaperään liittyviä ongelmia on ollut lähes kaikissa kantakaupungin katutyömaissa, viimeksi Urheilulehdon ja Mechelininkadun työmailla.

Ongelmien välttämiseksi kantakaupungin vastaavilla työmailla tullaan jatkossa lisäämään suunnitteluvaiheen tutkimuksia.

– Pelkät kairaukset eivät riitä, täytyy ruveta kaivamaan kuoppia. Tämä on läksy, joka on nyt opittu, Nurmi kertoo.

Katupinnan alta voi löytyä mitä vaan."

Työmaan valmistumista hidasti myös se, ettei maan alla kulkeva kunnallistekniikka ollut niissä paikoissa, joissa piirustukset antoivat ymmärtää.

Tukholmankadun remontissa ajoradat päällystetään uudelleen ja bussiliikenteen sujuvuutta parannetaan uusilla kaista- ja pysäkkijärjestelyillä. Lisäksi kadun molemmin puolin rakennetaan yksisuuntaiset pyörätiet. Myös vanhoja vesijohtoja uusitaan.

Viereisellä Paciuksenkadulla katutyöt saatiin valmiiksi vuoden alussa.

Tämä on läksy, joka on nyt opittu.

Tukholmankadun työmaalla on ollut vaikutusta monen arkeen, sillä katu on vilkas joukko- ja autoliikennekatu. Vieressä sijaitsee muun muassa Meilahden sairaala-alue.

– Meinasin juuri jäädä auton alle, kun liikennejärjestelyt olivat muuttuneet eilisestä, sanoo Tukholmankadun ja Topeliuksenkadun risteystä ylittävä espoolainen Lasse Hoffman, joka tuo päivittäin vaimoaan sairaalalle.

– Kamala paikkahan tämä on. Koko kesän se on ollut kauhea sumppu.

Myös risteyksen bensa-asemalle tankkaamaan tullut Markku Saarinenkin hämmästelee muuttuvia ajoreittejä.

– Välillä ei todella tiedä, mistä pitäisi mennä. Ihmettelen, miksi täällä ei tehdä tehokkaammin töitä, jotta työmaa saataisiin valmiiksi.

Moni autoilija sadattelee työmaata, sillä esimerkiksi Munkkiniemen suuntaan on tietyön aikana joutunut kulkemaan Mannerheimintien kautta, koska Mechelininkatukin on remontissa. Mechelininkadun kaksi vuotta kestävä jättiremontti valmistuu vuoden lopussa, ja sillä on ollut ruuhkauttava vaikutus sekä Töölön että sataman suuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Myös ambulanssit jumittavat tietyömaiden takia – "Ei siinä auta kuin jonotella, koska autot eivät pysty väistämään"29.8.2018 19.35
Helsingin uusin sakkorysä tuotti 649 salamanvälähdystä – "Poliisi jatkaa tietyömaiden valvontaa"31.5.2018 09.41
Rakennustyömaahan laitetaan vauhtia räjäytyksillä Helsingin keskustassa – "On ihan turvallista"7.8.2018 20.00
Etla esittää: Liikenneverkkoon rahat tiemaksuilla sekä asumisen veroa kiristämällä – äänestä, oletko samaa mieltä23.8.2018 12.52
Sörnäistentunnelille vihreää valoa, jäävätkö lähiöt paitsioon liikennesuunnittelussa? – "Itäkeskuksen liittymästäkin saatava päätös"15.8.2018 07.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu