Puheenaihe

Pelätty punkkiennuste kävi toteen: Nälkäiset naaraat nyt liikkeellä sankoin joukoin

Puutiainen syö vain kolmesti elämänsä aikana. Kesän helteitä piilossa pysyneillä punkeilla alkaa olla kiire veriaterialle voidakseen kehittyä ja lisääntyä ensi vuotta varten.

Pentti Halenius

Punkit lähes loistivat poissaolollaan läpi pitkän kuuman kesän. Nyt niiden määrä tuntuu paikoin räjähtäneen käsiin. Ulkoilevasta kissasta on saattanut joutua poimimaan kymmenkuntakin puutiaista kerralla.

Etenkin nälkäiset naaraat ovat liikkeellä nyt sankoin joukoin. Punkkien lisäksi hirvikärpäset ovat lähteneet taas liikkeelle.

– Tätä vähän epäiltiin kesällä kuivaan aikaan. Ruotsissa jo uutisoitiin, että puutiaiset kuolevat kuivuuteen. Totesin, että odotellaan nyt sateita ja katsotaan sitten, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Heikki Henttonen sanoo.

Puutiaiset tarvitsevat kosteutta, paahde on niille pahasta.

– Mutta ne pärjäävät pitkiä aikoja ilman ravintoa lepotilassa, suojassa maan sisällä erilaisissa raoissa.

Syksyn kosteus on saanut ne jälleen liikkeelle. Kelit ovat niille otolliset, sillä yötkin ovat yhä mukavan lämpimiä.

– Nyt ne ovat nousseet takaisin ihmisten ilmoille. Vaikea tässä vaiheessa sanoa, onko niitä määrällisesti sen enempää tai vähempää kuin tavallisestikaan. Puutiaisten määrä voi tuntua suurelta siksi, että ne ovat kaikki lähteneet samaan aikaan liikkeelle. Vanhat naaraat tarvitsevat kipeästi veriateriansa voidakseen lisääntyä, nuoret toukat ja nymfit kehittyäkseen aikuisiksi, Henttonen sanoo.

Mitä kauniimpi syksy, sen pitempään myös punkkikausi jatkuu.

– Puutiaiset pysyttelevät liikkeellä pakkasiin asti. Vielä marraskuussakin olen löytänyt hirvikoiralta punkin, Henttonen kertoo.

Puutiainen syö veriaterian kerran jokaisessa kehitysvaiheessaan ja jokainen kehitysvaihe kestää noin vuoden.

– Toukat syövät yleensä myyrien ja muiden pienten nisäkkäiden verta. Jos ne syövät nyt, ne pärjäävät sillä kevääseen. Samoin nymfit. Aikuisilla naarailla on kiire, jos ne eivät ole vielä ruokailleet. Ne tarvitsevat veriaterian, jonka jälkeen ne munivat 2000–3000 munaa. Niistä aikuiseksi selviää vain hyvin pieni osa, Henttonen kertoo.

Sääoloja enemmän puutiaiskantaan vaikuttaakin myyrien määrä.

– Etelärannikolla on nyt ollut pari huonoa myyrävuotta. Puutiaisten määrässä se näkyy kuitenkin niiden kehityskaaren vuoksi vasta parin vuoden viiveellä, Henttonen sanoo.

Henttonen sanoo, ettei punkkia tarvitse pelätä, mutta siihen pitää suhtautua vakavasti.

– Tietyillä rannikkoalueilla puutiaisaivokuumeelta suojaava rokote on paikallaan. Se antaa mielenrauhaa, jos punkki pääsee puremaan. Puutiaisaivokuume tarttuu heti. Sen sijaan borrelioosi – johon rokotetta ei ole – vaatii suhteellisen pitkän ajan tarttuakseen, 12, usein jopa 24 tuntia. Päivittäinen punkkisyyni onkin ehdottomasti paras keino sen ehkäisemiseksi, Henttonen muistuttaa.

Äskettäin uutisoitiin Ruotsissa tavatusta hyalomma-suvun punkista, joka juoksee uhrinsa kiinni ja levittää hengenvaarallista Krimin-Kongon verenvuotokuumevirusta.

– Ruotsalaiset nostavat metelin, suomalaiset suhtautuvat rauhallisemmin. Siitä on tehty Suomessakin yhdeksän havaintoa. Kyllä hyalomma jahtaa mieluummin pieniä jyrsijöitä kuin ihmisiä. Ja se tauti. Euroopassa on tavattu aikojen saatossa muutama yksittäinen tapaus. Riski sairastumiseen on täällä olematon, Henttonen rauhoittelee.

Hirvikärpäset ajoissa

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juho Matala kertoo myös hirvikärpästen selvinneen kuivasta kesästä vaurioitta. Sää ei ole vaikuttanut niiden määrään, vaan määrä on suoraan verrannollinen hirvikannan kokoon.

Hirvikärpäset ovat Matalan mukaan lähteneet tänä vuonna liikkeelle hieman tavallista aikaisemmin. Ilmeisesti lämmin kesä on jouduttanut niiden kehitystä munasta aikuiseksi.

Hirvikärpäset häviävät vasta pakkasella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Punkit pakenivat hellettä, mutta voivat palata pian – "Selviävät jopa useita kuukausia ilman ravintoa"3.8.2018 07.30
Tällainen on Ruotsista löytyneen punkkilajin levittämä verenvuotokuume: Ei hoitoa, jopa joka kolmas kuolee – voi tarttua myös ihmisestä toiseen27.8.2018 19.20
Onko punkkipelko lähtenyt jo käsistä? – näin pieni on vakavan taudin mahdollisuus oikeasti18.6.2018 10.20
Tehokas ase punkkeja vastaan: Tämä lakana keräsi hetkessä yli 100 taudinlevittäjää pihasta – katso ällöttävät kuvat7.6.2018 20.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu