Puheenaihe

Grilli-ilta päättyi kohtalokkaaseen pahoinpitelyyn – kuolleella uhrilla kaksi alaikäistä lasta, tekijälle liki 4 vuotta vankeutta

Kuvituskuva.

Lotta Åberg / arkisto

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 34-vuotiaan Mikko Oskari Kolehmaisen kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Kolehmainen pahoinpiteli uhrinsa toukokuussa Viikissä niin, että se johti vuonna 1964 syntyneen uhrin kuolemaan.

Sen sijaan käräjäoikeus hylkäsi syytteen taposta.

Tapahtumat saivat alkunsa tuomitun ja tämän avopuolison järjestämistä grillijuhlista. Vierasta taksille saattanut tuomitun avopuoliso joutui parkkipaikalla naapurissa asuneen uhrin ahdistelemaksi.

Päästyään kotiin nainen oli itkien kertonut tuomitulle välikohtauksesta, ja tämä lähti asiaa pihalle selvittämään.

Naapuri oli vahvassa humalatilassa ja tilanne päätyi väkivaltaiseen yhteenottoon, jossa tuomittu iski nyrkein useita voimakkaita iskuja uhrin päähän. Tuomittu kuvasi yhteenottoa "lätkätappeluksi", jossa molemmat lyövät ja repivät vaatteista.

Tappelu päättyi, kun uhri putosi maahan. Tuomittu kertoi nykäisseensä ylösnoussutta ja uudelleen tuomittua lähestynyttä naapuria paidasta, jolloin tämä oli kaatunut kasvolleen maahan.

Tuomittu kertoi ojentaneensa uhrille kätensä ja yrittäneen rauhoitella tilannetta, ja pyysi tätä kotiinsa puhdistamaan haavoja.

Tuomitun kotona tilanne oli kehittynyt uudelleen väkivaltaiseksi, ja tuomitun sekä paikalla olleiden todistajien kertoman mukaan uhri oli yhtäkkiä alkanut käyttäytyä aggressiivisesti. Tilanne eskaloitui painimiseksi, kunnes uhri saatiin ulos asunnosta.

Tuomittu oli ovelta nähnyt, kuinka omalle asunnolleen kävellyt uhri oli yhtäkkiä kaatunut "suorilta jaloilta" taaksepäin.

Tuomittu oli käynyt katsomassa uhria ja kertoi todenneensa tämän kuorsaavan ja palannut kotiinsa.

Hän oli kuitenkin vielä myöhemmin uudelleen mennyt pihalle ja yrittänyt herätellä uhria kaatamalla oman kertomansa mukaan muun muassa vettä tämän kasvoille ja ravistamalla.

Hän oli soittanut apuun lähellä asuvan isänsä. Koska uhri ei yrityksistä huolimatta herännyt, paikalle soitettiin ambulanssi. Sen saavuttua paikalle uhrin todettiin menehtyneen.

Käräjäoikeus katsoi, että vaikka tuomitun uhrin pään alueelle kohdistamat iskut ovat olleet ilmeisen voimakkaita, ei tuomittu ollut pitänyt tekonsa todennäköisenä seurauksena uhrin kuolemaa, jonka vuoksi syyte taposta hylättiin.

Sen sijaan uhrin kuoleman on aiheuttanut tekijän huolimattomuus ja tahallisuus, sillä yleisessä tiedossa on, että päähän kohdistunut väkivalta voi aiheuttaa hengenvaaran.

Oikeuslääkärinkään mukaan uhrin päässä todetut, kuoleman aiheuttaneet vammat eivät ole voineet syntyä yhdestä kaatumisesta. Verenvuotoa oli todettu molemmissa aivopuoliskoissa, kun tyypillisesti yhden kaatumisen tai iskun seurauksena vuotoa tulee vain toiselle puolelle. Oikeuslääkäri piti mahdollisena, että uhri oli saanut aivoverenvuodon, joka aiheuttaa tajuttomuuden myöhemmin. Se voi kestää minuutteja tai tunteja.

Käräjäoikeus ei hyväksynyt puolustuksen esitystä hätävarjelusta, mutta katsoi tuomiota vähäisesti lieventävänä seikkana sen, että tuomittu oli alkutilanteessa irtautunut uhrin otteesta.

Kolehmainen määrättiin maksamaan hautauskuluja 11000 euroa ja omaisten oikeudenkäyntikuluja 5000 euroa. Hänen on myös maksettava uhrin kahdelle lapselle 12000 euroa korvausta henkisestä kärsimyksestä kummallekin. Lisäksi hänen on maksettava kummallekin lapselle elatusta reilut 350 euroa, kunnes nämä täyttävät 18 vuotta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tuomiosta kertoi ensin MTV Uutiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jälleen raju väkivallanteko Viikissä – poliisi tutkii tappona5.6.2018 14.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu