Makumaailma

Kallion perinteikäs ravintola muuttui italialaiseksi – "Kuin pikku-Venetsia"

RUOKA Kosovolaistaustaiset veljekset ihastuivat Tokoinrannan kauniiseen näkymään.

Il Gabbianon isolta terassilta on hulppeat näkymät Eläintarhanlahdelle ja Siltasaareen.

Il Gabbiano

Tokoinrannassa sijaitseva kahvila Piritta on saanut uudet omistajat. Kesäkuusta lähtien rakennuksessa on toiminut täysverinen italialainen ravintola.

Muutoksen myötä ravintolan nimeksi tuli il Gabbiano.

Samanniminen ravintola löytyy Espoon Sellosta.

– Aloitimme siellä vuonna 2009. Halusimme laajentua Helsinkiin, ja tämä on aivan mahtava paikka! Tokoinranta on merinäköaloineen kuin pikku-Venetsia, ravintolayhtiön kehitysjohtaja Valon Nura hehkuttaa.

Il Gabbiano tarkoittaa lokkia. Nimi on kokin perua.

– Hän oli työskennellyt samannimisessä mukavassa ravintolassa Italiassa.

Meilläkin noudatetaan bolzanolaista reseptiikkaa.”

Tokoinranta on ravintoloille haastava paikka. Ilkivallasta ja tulipalosta Pirittan kunnostanut Oy Ursula luopui paikasta vain muutaman vuoden jälkeen 2013.

Sen jälkeen Pirittaa pyöritti espoolainen ravintolarypäs Rami’s Coffee.

– Rami eli Raimo Lönnroth on naapurimme Sellossa. Hän tiesi halustamme laajentua Helsinkiin ja kysyi, miltä Piritta kuulostaisi.

Kaupat lyötiin lukkoon puolen vuoden neuvotteluiden jälkeen.

Gabbiano on kolmen Kosovosta Suomeen tulleen Nuran veljeksen yritys, jossa on osakkaana myös italialainen kokki, joka vastaa ruuista ja juomista.

– Hän on kotoisin Pohjois-Italian Bolzanosta, joka on kuulu hyvästä ruuastaan. Meilläkin noudatetaan bolzanolaista reseptiikkaa, Nura kertoo.

– Valttimme ovat aito italialainen ruoka, viinit, jälkiruuat, jäätelö ja kahvi.

Veljesten yhtiö tuo maahan italialaisia viinejä. Myös osan raaka-aineista yritys hankkii tukkurin kautta Italiasta.

Ravintolassa on kahden jälkeen pöytiinohjaus. Ruuat tilataan pöydässä. Ravintolaan voi silti Nuran mukaan tulla entiseen tapaan vain kahville tai viinillekin.

Myös Kaisa Blomstedtin ja Eva Koberin Pirittalle luoma sisustus aiotaan päivittää.

– Tuomme asiakkaille hieman enemmän yksityisyyttä.

Tuomme asiakkaille hieman enemmän yksityisyyttä.”

Pienellä ravintolaketjulla on kova halu kasvaa. Suunnitteilla on ainakin kolmas paikka pääkaupunkiseudulle. Tulevaisuudessa suunta on myös ulkomaille.

Eivätkä veljekset satsaa vain ruokaan. Eastonissa ja muutamassa muussakin kauppakeskuksessa toimii heidän franchise-ketjunsa CarStation.

– Kehittelemme myös avauksia ohjelmistopuolelle, jossa haluamme tarjota puhe- ja kirjoitusohjelmia sokeille, kuuroille ja mykille, Nura kertoo.

Kovan onnen Piritta

Aloitti vuonna 1977 kesäkahvilana.

Vuosien mittaan rakennus rapistui, kun korjauksia lykättiin, ja ravintola oli kiinni 2005–2010.

Käyttämätön rakennus vallattiin kahdesti, ja syksyllä 2009 se kärsi pahoin tulipalossa.

Pirittan remontoi ja sitä hoiti 2010–2013 Oy Ursula.

Elokuussa 2013 siirtyi Rami’s Coffee Oy:n omistukseen.

Vuonna 2018 muuttuu italialaiseksi ravintolaksi.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingin palkitun burgeripaikan omistajat laajentavat – "Espoon ensimmäinen aito italialainen pizzauuni"4.1.2018 18.30
Kalasataman italialaisen pizza maistuu myös poliiseille – "Sana on ilmeisesti levinnyt"1.10.2017 09.10
Tokoinrannan Cafe Piritta uudelle omistajalle12.7.2013 09.05
Ulkomaiset baariyrittäjät kokevat syrjintää – "Italialainen saa tilat helpommin kuin irakilainen"10.4.2016 09.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu