Makumaailma

Helsinkiläisfirma keksi uuden tavan hyödyntää ylijäämäomenia – "Katsomme, miten tekee kauppansa"

ENSIERÄ Fiskarsissa tehdyn juoman työnimi on Saideri.

Omenasiepparin kerääjät tulevat keräämään tarpeettoman osan sadosta ennen kuin se ehtii pudota maahan. Osa viime vuonna kerätyistä omenista on porissut siideriksi Fiskarsissa. Juoma on nyt pullotettu ja tulee myyntiin syksyllä.

Reetta K.

Helsinkiläinen Omenasieppari-yritys on yhteistyössä fiskarsilaisen Kuura Ciderin kanssa valmistanut ensimmäisen erän siideriä ylimääräisistä omenoista.

Omenat ovat peräisin pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan asukkailta, jotka ovat kutsuneet Omenasiepparin keräämään talteen ylijäämäomppujaan.

– Tämä ensimmäinen pienerä on tehty viime vuonna keräämistämme omenoista. Siideri on ollut porisemassa viime syksystä alkaen Fiskarsissa, Omenasiepparin perustaja, yrittäjä Susanna Pykäläinen kertoo.

Siideriä pullotetaan kaikkiaan noin tuhat pulloa. Siiderin lopullista nimeä ei vielä ole päätetty, työnimenä on ollut Saideri.

– Siideri valmistetaan perinteisin menetelmin ja pullotetaan 0,375 litran pulloihin. Veikkaisin, että pullollisen hinnaksi kaupoissa tulee reilu kuusi euroa.

Ensierä siideriä on tulossa myyntiin pieniin erikoisliikkeisiin ja juomapuoteihin.

– Siiderit on juuri pullotettu ja pulloihin laitetaan vielä etiketit. Kartoitamme jakelua, myyntiin siideri tulee syys–lokakuussa, Pykäläinen jatkaa.

Hilloa, calvadosta, kuivattuja omenia."

Valmistunut siideri on hänen mukaansa alkoholipitoisuudeltaan 5-prosenttista ja väriltään melko kirkasta.

– Vähän niin kuin aidot ranskalaiset siiderit. Katsomme, miten siiderimme tekee kauppansa. Osa tänä vuonna kerätyistä omenista käytetään joka tapauksessa taas siiderin tekoon, Pykäläinen kertoo.

Ylijäämäomenia on tänä vuonna ollut jälleen tavattoman paljon tarjolla, omenoita on rahdattu syötäväksi työpaikoille ja vaikka mihin. Iso osa omenasadosta jää jälleen kerran hyödyntämättä.

Suuri omenamäärä on saanut ihmiset vinkkailemaan Pykäläiselle, mitä kaikkea omenista voisi tehdä.

– Hilloa, calvadosta, kuivattuja omenia. Mietimme, mitkä ideoista ovat toteutuskelpoisia. Erilaisten tuotteiden tekemiseen pitää löytää sopivat yhteistyökumppanit. Esimerkiksi hillon tekemiseen ei välttämättä helposti löydy yritystä.

Omenasieppari

Vuonna 2017 perustettu Omenasieppari työllistää palkkatöihin vaikeasti työllistyviä ja erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä pelastamaan paikallisista puista omenat jotka muuten jäisivät hyötykäyttämättä.

Yritys puristaa omenoista omenamehua, jota myydään Omenasieppari-nimellä.

Omenansa Omenasiepparille lahjoittavat omenanluovuttajat ottavat yhteyttä Omenasieppariin ja kerääjät tulevat keräämään tarpeettoman osan sadosta ennen kuin se ehtii pudota maahan.

Keräily työllistää joukon, joka koostuu kehitysvammaisista, autistisista henkilöistä, syrjäytymisvaarassa olevista nuorista sekä muista, joille työllistyminen on erityisen haastavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Maailma paremmaksi hedelmä kerrallaan – omenasiepparit tekevät hävikkiomenista mehua9.8.2017 07.10
Siideritaivas löytyi Suomesta: Yli 40 aitoa käsityöläissiideriä kotimaasta ja ulkomailta – "Tuskin tällaista valikoimaa on missään muualla"12.8.2018 20.15
Onko sinunkin puutarhasi täynnä omenanraatoja? Ne voi nyt viedä kierrätysasemalle4.8.2018 20.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu