Puheenaihe

Onko satunnainen 1–2 kerran tupakointi kuukaudessa pahasta? Näin vastaa lääkäri

TUPAKKA Tupakoinnin kokonaiskustannukset Suomessa noin 1,5 miljardia vuodessa. Tupakkaakin koukuttavampaa on nuuska.

Keuhkosairauksien erikoislääkäri, osastonylilääkäri LT Heikki Ekroos kertoi perjantaina tupakkaklinikan toiminnasta ja hoitomenetelmistä.

Laura Heino

Houkutteleva tupakan tuoksu leijuu jostain. Pitäisikö alkaa tupakoida? Entä kun kaveritkin polttavat? Vastaus: Ei.

Husin Porvoon sairaalan tupakkaklinikan esittelyssä lyötiin pöytään karuja faktoja. Tupakoinnin kokonaiskustannukset Suomessa ovat noin 1,5 miljardia vuodessa. Suomalaisista aikuisista miehistä tupakoi päivittäin 13 prosenttia ja naisista 10 prosenttia. Terveydenhuollon ja lainsäädännön tavoitteena on tupakaton ja nikotiiniton Suomi vuoteen 2030 mennessä. Nikotiinituotteiden käytön ehkäisyn ohella tupakkariippuvuuden hoito on tärkeä tupakkasairauksien hoitotoimenpide.

Tupakkaklinikka on toiminut Porvoossa jo 20 vuotta. Klinikalle haetaan, kun omat keinot eivät enää riitä. Lääkärikäynniltä klinikalle ohjaaminen vaatii joskus potilaan motivaation esiin houkuttelua.

Hoitoketjussa on kaikkia terveydenhuollon ammattilaisia. Kaikille potilaille tarjotaan lyhyt perusinterventio, jossa hoitaja (ja apteekki) tai lääkäri (ja hammaslääkäri) tekevät motivoituneelle potilaalle alkukartoituksen, hoidon aloituksen (itsehoito) ja vieroitussuunnitelman.

Intensiivisempää hoitoa tarvitsevat ohjataan esimerkiksi tupakkaklinikalle. Lyhyt perusinterventiokin on vaikuttavaa, mutta vieroitukseen käytetyn ajan ja tukikertojen määrä moninkertaistavat onnistumista.

Tupakkaklinikka käyttää vieroitushoidossa monipuolisesti Käypä hoito -suosituksen mukaisia menetelmiä kuten lääke-, ryhmä- ja nikotiinikorvaushoitoja. Sairaanhoitaja Petra Ranta kertoo, että sarjahoito maksaa yhdeksän euroa. Ryhmät ovat ilmaisia.

Tukitoimia ovat muun muassa kontrollit, ryhmä- ja yksilöohjaus, digitaalinen tuki ja opasmateriaalit. Seurantakontrollit toteutetaan esimerkiksi 1–2 viikon, kuukauden ja kolmen kuukauden kuluttua vieroituksen alkamisesta.

Tupakkaa koukuttavampi on nuuska. Sen riskit eivät ole nuoruudessa vielä havaittavissa. Iensyöpäriski kasvaa 10–20 vuodessa. Nikotiinista toiseen vaihtaminen, kuten vaikkapa sähkötupakkaan ei keuhkosairauksien erikoislääkäri, osastonylilääkäri LT Heikki Ekroosin mukaan ole sen parempi.

Satunnaiselle tupakoimiselle eli ns. 1–2 kuukaudessa tapahtuvalle juhlapolttamiselle keuhkospesialisti antaa hieman armoa eikä laske sitä varsinaisesti tupakoimiseksi.

– Ei hyvä, mutta ei niin pahakaan.

Tupakoinnin riskit raskaana olevalle ovat silti armottomat. Yksi savuke aiheuttaa 15 minuutin hapen puutteen sikiölle.

Sairaalassa on myös tupakoimattomana leikkaukseen -projekti. Muutoin leikkauksia joudutaan lykkäämään. Tupakkapotilaalle ongelmia tulee esimerkiksi suolistosaumojen kestävyydessä.

Tiesitkö tämän tupakasta?

Tupakan ja sen savun ainesosia käytetään myös muuhun, mm. ammoniakki (pesuaineet), asetoni (maalinpoisto), DDT (hyönteismyrkky, useimmissa maissa kielletty), formaldehydi (säilöntäaine), metanoli (rakettien polttoaine) ja tolueeni (painomuste, lakat)

Tupakoinnin keksivät intiaanit, jotka käyttivät sitä rituaalinomaisesti kipulääkkeenä pieninä piristeinä ja ehkäisemään nälän tunnetta.

Kolumbuksen myötä tupakka levisi Eurooppaan 1500-luvulla. Aluksi tupakointia eli "savun juomista" pidettiin ihmehoitona. Kirkon piirissä tupakointi tuomittiin pakanallisen alkuperänsä vuoksi.

1600-luvulla suosittua oli piipunpoltto. 1600-luvun puolivälin Kiinassa saattoi saada kuolemantuomion tupakan myynnistä tai käytöstä. Ludvig XIV:n hovissa tuli trendi nuuskaamisesta. 1700-luvulla jopa brittiläinen yläluokka nuuskasi. Nuuskarasioista tuli seurapiirien villitys. Mausteita löytyi aina jasmiinista kuminaan.

Lähteet: www.stumppi.fi, Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu