Puheenaihe

Tilasitko verkkokaupasta tämän alle euron laturin? – Se on Tukesin testaushistorian vaarallisimpia laitteita

Oikealla Tukesin testaamat laturit. Vasemmalla alhaalla oleva pinkkilaturi on sähköturvallisuudeltaan yksi viraston testaushistorian vaarallisimmista laitteista. Ylhäällä oikealla laturi, josta ei löytynyt mitään teknisiä vikoja. Kuvassa oikealla Tukesin testaamia kosmetiikkatuotteita.

Johanna Erjonsalo

Tukesin testaamista, halpaverkkokaupoista tilatuista kuudesta usb-laturista peräti viisi todettiin testeissä vaarallisiksi.

Vaarallisissa tuotteissa oli sekä tulipalon että sähköiskun vaara.

– Joukossa oli laturi, joka on sähköturvallisuudessa Tukesin testaushistorian vaarallisimpien joukossa, kuvasi ylitarkastaja Kimmo Hakala pinkin ulkokuoren omaavaa laturia.

Palovaaraa aiheuttaa halpalatureissa muun muassa kotelomateriaalin valinta.

– Tuotteista neljä paloi loppuun asti sammumatta, eli materiaali oli jotain muuta kuin pitäisi tämän tyyppisissä laitteissa olla.

Testattujen latureiden hinnat vaihtelivat alle eurosta noin viiteen euroon.

Kaikki alle euron laturit osoittautuivat vaarallisiksi.

– Vaikka otos on todella pieni, tukee se havaintojamme Suomesta: se tuote, missä oli pakkausmerkinnät suurimmaksi osaksi kunnossa, selvisi myös turvallisuustesteissä hyvin, ylitarkastaja Hakala sanoo.

Yhdessä laturissa ei ollut mitään teknisiä vikoja. Kyseinen laturi oli kolme kertaa painavampi kuin testin huonot laturit.

Hakala neuvookin kuluttajaa kiinnittämään huomiota tuotteen painotietoihin, mikäli tilaa laturia EU:n ulkopuolella toimivasta verkkokaupasta.

Koska Tukesin testauttamat ja tarkastelemat tuotteet ovat myynnissä EU:n ulkopuolella, niiden myyjiä ei voida velvoittaa esimerkiksi keräämään tuotteita pois suomalaisilta kuluttajilta.

Tukes toivoo, että kaukomailta nettishoppailevat suomalaiset perehtyvät ostamiensa tuotteiden turvallisuusvaatimuksiin Suomessa ja tekevät ostopäätöksiä riskit tunnistaen.

– Verkkokaupoista saa myös hyviä ja turvallisia tuotteita. Kun kuluttaja ostaa tuotteita verkkokaupoista ympäri maailmaa, häneltä vaaditaan ennen kaikkea uudenlaisia taitoja ja osaamista. Kuluttajan pitää itse varmistua siitä, että tuote on turvallinen, se sopii käyttötarkoitukseen ja sitä on laillista tuoda Suomeen, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Wishin, eBayn ja AliExpressin halpatuotteet laitettiin testiin – Todella karu tulos: "Kuluttaja vastaa itse vahingosta"10.9.2018 10.52
Suklaalta tuoksuva nalle mureni tukehduttaviksi palasiksi – Tukes testasi verkkokaupoista tilattuja leluja10.9.2018 12.09

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu