Puheenaihe

Yllätyskäänne Linnunlaulun aitariidassa: Kaupunki voi määrätä kahviloiden välisen aidan purettavaksi

HUVILAMILJÖÖ Kahviloiden väliin rakennettu aita ei vaadi lupaa, koska kyseessä ei ole raja-aita. Mutta aidan pitäisi olla ympäristöönsä sopiva. – Eihän se ole tyylin mukainen eikä sovi ympäristöönsä, sanoo rakennusvalvonnan tiimipäällikkö.

Linnunlaulussa sijaitsevan kahvilan aidalle ei tarvitse hakea rakennuslupaa. Helsingin Uutiset kertoi aidasta ja veljesten välisestä riidasta elokuussa.

Jorma Helenius

Linnunlaulussa sijaitsevan kahvilan päätyyn vuosi sitten rakennetulle, mutta maisemaansa sopimattomalle aidalle ei ole haettu rakennuslupaa.

Kaupunki on laatinut tarkat säädökset siitä, missä tapauksissa lupaa aidoille ja muille rakennelmille tulee hakea ja milloin ei.

– Tontin sisäinen aita tai tukimuuri ei yleensä tarvitse lupaa rakentamiseen, kertoo tiimipäällikkö Heli Virkamäki kaupungin rakennusvalvonnan lupavalvonnan eteläisestä tiimistä.

Aita tai muuri katsotaan tontin sisäiseksi silloin, kun sen etäisyys tontin rajasta on vähintään yhtä suuri kuin sen korkeus maan pinnasta.

Lue aiempi juttu: Kahvilasta oli idylliset näkymät Töölönlahdelle, sitten yrittäjän kanssa kilpaileva veli rakensi eteen aidan – "En näe muuta syytä kuin kiusaaminen"

Vaikka lupaa aidan rakentamiselle ei tarvita, kaupungin on kuitenkin mahdollista purattaa rakennusta rumentavat rakenteet.

Kaupungin rakennusjärjestyksessä nimittäin todetaan, että rakennettavien aitojen tulisi olla ympäristöönsä sopivia.

Linnunlaulun huvila sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla alueella ja on peräisin 1800-luvulta.

– Jos kysytään, niin eihän se ole tyylin mukainen eikä sovi ympäristöönsä. Se on selkeä. Rumentavia rakennelmia ei toivota rakennettavan, vaikka rakentaminen ei olisikaan luvanvaraista, Virkamäki toteaa.

Aidan tai rakennelman voi määrätä purettavaksi rakennusvalvonnan valvontayksikkö. Tällaisissa tapauksissa tieto valvontaviranomaisille on kulkeutunut usein ulkopuolisen tekemästä ilmoituksesta. Yksikkö käsittelee rakennelmat aina tapauskohtaisesti.

Helsingin Uutiset kertoi elokuun lopussa kahvilayrittäjinä toimivien veljesten tulehtuneista väleistä Linnunlaulussa.

Sinistä huvilaa pyörittävä mies nakutti viime vuoden kesällä Cafe Taideterassia pitävän veljensä terassin päähän tiiviin lautarivistön aidaksi.

Hän kertoi HU:lle rakentaneensa aidan näkösuojaksi omalle puoliskolleen pihasta, jossa pidetään Sinisen huvilan kahvilan tilaisuuksia. Aita antaa näkösuojaa, mutta tukkii samalla Cafe Taideterassin näkymän myös Finlandiatalon ja Töölönlahden suuntaan.

Toisen veljen ja Cafe Taideterassin yrittäjän mielestä kyse on kiusanteosta. Veljekset omistavat viereisen huvilarakennuksen puoliksi.

Kaupungin rakennusvalvonnan tietoon tulee aika ajoin tonteille myös luvatta rakennettuja elementtejä, kuten aitoja.

– Luvattomat rakennelmat eivät ole harvinaisia. Niitä tulee silloin tällöin meidän tietoomme. Joskus naapuri voi ilmoittaa asiasta tai ne tulevat ilmi, kun naapuri hakee lupaa omalle tontilleen, Virkamäki toteaa.

Tällaisissa tapauksissa luvattomat rakennelmat tulevat ilmi lupiin liittyvien tarkastuskäyntien yhteydessä.

Rakennusvalvonnan valvonta-osasto kehottaa omistajaa purkamaan luvatta rakennetun elementin määräajan puitteissa. Kehotusta voidaan tehostaa uhkasakolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kahvilasta oli idylliset näkymät Töölönlahdelle, sitten yrittäjän kanssa kilpaileva veli rakensi eteen aidan – "En näe muuta syytä kuin kiusaaminen"21.8.2018 19.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu