Puheenaihe

Olli Lindholmia ja Yö-yhtyettä pilkattiin 17 vuotta sitten – nyt lähes kaikki artistit kopioivat samaa temppua

MUSIIKKI Yö-yhtyeen Olli Lindholmilla on aina ennen keikkaa rutiini, joka auttaa häntä valmistautumaan lavalle nousuun.

Olli Lindholmin mukaan Yö-yhtyeen maailma ei enää kaadu jos yksi levy ei menesty.

Toni Tervo

Olli Lindholmille musiikkimaailman muutos näkyy selkeästi yhdessä seikassa.

– Kun vuonna 2001 Yö-yhtyeen kanssa halusimme lähteä konserttisalikiertueelle, meille naurettiin. Katsokaas tilannetta nyt. Siellä on kaikki ja kilpailu saleista on oikeasti tosi kovaa. Maailma muuttuu. Ja ihan ymmärrettävää se on. Jos artisti saa valita keikkaileeko Sibeliustalossa vai kapakassa nimeltä Old Beer, niin kyllähän sitä ymmärtää valinnan, mies murjaisee.

– Meilläkin on viime vuosina ravintolakeikat jääneet taka-alalle. Siinä on osansa ihmisten kulutustottumusten muuttumisella.

Laulaja tietää mistä puhuu, sillä Yö on eräs Suomen pitkäikäisimmistä kokoonpanoista. Yhtye on julkaissut 22 levyä ja siihen päälle kun tulee kokoelmat ja Lindholmin soololevyt, niin materiaalia on kasassa.

Julkaisujen volyymi tarkoittaa sitä, että kun Yön tuorein albumi julkaistiin 7. syyskuuta, kädet eivät tärisseet enää ehkä samaan tapaan kuin alkuvuosina.

– Ennen jännitti paljon enemmän. Nykyään maailma ei kuitenkaan kaadu enää yhteen levyyn. Mutta se voi aueta sellaisen kautta, jos sattuu tulemaan pari hittiä. Silloin menee suu maireaksi.

– Sellaista on kuitenkin ennen levyn julkaisua lähes mahdoton ennakoida. Koko prosessissa on niin monta liikkuvaa osaa. Välillä kaikki menee yli odotusten ja välillä taas ei.

Vuosien varrella Yölle on kertynyt myös innokas fanijoukko. Osa innokkaimmista ihailijoista näkee useita keikkoja vuodessa.

– Kyllähän sieltä on vuosien varrella muutaman eturivissä toistuvasti näkyvän naaman oppinut tunnistamaan, Lindholm hymyilee.

– Arvostan heitä tosi paljon. Lavalla laulaessa kappaleita sitä ei aina tajua, että millainen merkitys niillä voi oikein olla ihmisille.

Musiikin ohella Lindholm on viime vuosina innostunut kuntosaliharrastuksesta.

– Olen kauhean kiinnostunut ihmisvartalosta. Sen kestävyydestä, palautumisesta ja sen sellaisesta. Itse pyrin käymään salilla sellaiset 3–4 kertaa viikossa. Välillä tulee myös käytyä ryhmäliikunnoissa.

Liikunta ennen keikkaa on myös laulajan henkireikä.

– Minulla on sellainen rutiini, että ennen esiintymistä käyn kävelemässä yksin siellä keikkakaupungissa. Samalla palautan mieleeni muistoja, joita siellä on tullut aiemmilla esiintymisillä. Näitä muistoja on sitten kiva puhua välispiikeissä. Se on minulle tärkeä prosessi. En usko, että ihmismieli valmistautuu mihinkään sohvalla makaamalla.

Yön uusi levy

Syyskuun 7. päivä ilmestynyt albumi on nimeltään Mitä jos mä rakastan.

Tuotannosta vastaa Rauli ”Rake” Eskolin, joka tunnetaan yhteistyöstään muun muassa Haloo Helsinki! ja Neljä Ruusua -yhtyeiden sekä Herra Ylpön ja CMX:n kanssa.

Se on Yön 22. studioalbumi. Yhtye lähtee levyn tiimoilta konserttikiertueelle.

Yön nykyinen kokoonpano on Olli Lindholm, Mikko Kangasjärvi, Jari Latomaa, Jussi Turpeinen, Timo Mynttinen ja Ari Toikka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu