Puheenaihe

Saatko pian veronpalautusta? – Tämän vuoksi Kela voi kahmaista koko summan itselleen

Veronpalautus voi joiltakin suomalaisilta kulua Kelan suorittamaan takaisinperintään.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Vuoden 2017 veronpalautukset maksetaan vajaan kolmen kuukauden kuluttua suomalaisten pankkitileille. Riemun päivä on 11. joulukuuta – mutta ei välttämättä kaikille.

Kela nimittäin perii velkoja veronpalautuksista ulosoton kautta. Tämä koskee etuuksien takaisinperinnästä syntyneitä velkoja, Kelan perinnässä olevia opintolainoja ja elatusapuvelan perintää.

Kela voi pyytää ulosottoviranomaista ulosmittaamaan veronpalautukset silloin, kun asiakas ei ole sopinut Kelan kanssa velan maksamisesta tai ei ole noudattanut Kelan kanssa tekemäänsä osamaksusuunnitelmaa.

Veronpalautuksia ei kuitenkaan ulosmitata niiltä asiakkailta, jotka ovat maksaneet etuuden perintää tai opintolainaa osamaksusuunnitelman mukaan. Elatusapuvelkaa osamaksulla maksavilta asiakkailta veronpalautus ulosmitataan.

Kela ei lähetä asiasta erillistä ilmoitusta tai maksukehotusta. Sen sijaan ulosottoviranomainen lähettää ilmoituksen vireilletulosta ja maksukehotuksen ennen veronpalautuksen ulosmittausta.

Jos asiakas maksaa koko velan saatuaan maksukehotuksen, veronpalautusta ei ulosmitata eikä asiasta tule merkintää ulosottorekisteristä annettavaan todistukseen.

Perintä on Kelan lakisääteinen velvollisuus. Viime vuoden lopussa Kelalla oli takaisinperittävänä liikaa maksettuja etuuksia noin 122 miljoonaa euroa, saman verran opintolainoja sekä elatusapuvelkoja noin 194 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Laura, 31, toteutti unelmansa ensiaskeleet veronpalautusten avulla – "Haluan välittää voimakkaita tunteita"13.2.2018 22.05
Nyt kalastellaan Verohallinnon nimissä – varo tätä 244,79 euron "veronpalautusta"11.9.2018 15.14
Mitähän Kimi tekee tällä potilla? Räikkönen sai veronpalautusta Suomesta1.11.2016 11.54

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu