Puheenaihe

Lätkä yhdisti kolmen perheen amerikkalaistytöt Espoossa – isä ihastelee suomalaisjunnujen treenaamista

URHEILU Jääkiekko on tyttöjen yhteinen kieli. Espoossa treenaaminen on erilaista kuin Minnesotassa.

Pukkarissa olivat yhtä aikaa Dawn ja Shelby Patterson, Robb ja Abby Kasal sekä Lucia, Darby, Vivian, Amy ja Kyle Willkom. Kiekkoilevista Willkomin perheen tyttäristä Elizabeth puuttuu kuvasta.

Paivi Tuovinen

Jääkiekko toi tavallaan kolme perhettä Minnesotasta Yhdysvalloista Espooseen. Täällä perheiden kuusi tytärtä pääsevät pelaamaan jääkiekkoa Espoon Kiekkoseurassa (EKS).

Vanhemmat vakuuttelevat, että se on bonus heidän vajaan vuoden kestävälle Suomessa asumiselle.

– Jääkiekko ei ollut syy muuttaa Espooseen. Lajin kautta me kuitenkin olemme tutustuneet EKS:n pelaajiin ja heidän vanhempiinsa. Kiekko on yhdistävä tekijä meidän välillä, Amy ja Kyle Willkomm selvittävät.

Heidän viidestä tyttärestään neljä harjoittelee ja pelaa EKS:n tyttöjen joukkueissa.

Tanssi ei kelvannut.”

Nuoremmat treenaavat kaksi kertaa viikossa ja vanhemmat kerran enemmän.

Kumpikaan vanhemmista ei ole pelannut jääkiekkoa. Silti perheen isä osallistuu jonkin verran valmennukseen.

Pari perheen tyttäristä on jo ennenkin kiekkoillut Espoossa. He olivat täällä kesäleirillä.

– Haluamme tarjota lapsille erilaisia kokemuksia ja elämyksiä. Tämä on meille vaihtelua. On kiva tavata suomalaisia, perheen äiti perustelee.

Minnesotassa valmentaneella Robb Kasalilla on jo kiire jäälle. Hän ehtii kuitenkin kiitellä EKS:n valmentajien työtä.

– Ei meillä Minnesotassa ole ennen jääharjoitusta tai sen jälkeen mitään oheistreeniä. Täällä esimerkiksi juostaan ja on muuta harjoittelua. Aion viedä näitä oppeja mukanani Minnesotaan, Kasal kertoo.

Perheen äiti on nyt Yhdysvalloissa ja reissaa maiden välillä. Hän tulee taas lokakuussa kuten toisen perheen isä, joka on nyt töissä kotimaassaan.

– Minä olen täällä pitkällä lomalla, Kasal hymähtää.

Perheen tytär Abby Kasal ei innostunut äidin esittelemistä lajeista. Tyttö halusi pelata jääkiekkoa kuten kaksi isoaveljeään. Tanssi, voimistelu eikä mikään muukaan kelvannut hänelle.

Amy Willkomm on hymyssä suin sitä mieltä, että Espooseen tulon puuhanainen on ollut Dawn Patterson. Hänen kontaktinsa EKS:n väkeen on perua parin vuoden takaa.

– Olemme tulleet tänne kaksi kertaa kesäleirille. Kun EKS:n joukkue tuli Minnesotaan, he asuivat perheissämme. Silloin tuli puheeksi, että useampi perhe voisi tulla tänne Espooseen yhdeksi kaudeksi, Patterson sanoo.

Hän korostaa sitä, että on todella tärkeää näyttää lapsille erilaisia kulttuureja ja tapoja elää, erilaisuutta.

– Kiekko antoi meille kontaktit ja teki tämän mahdolliseksi, sanoo mielenkiinnolla pimeää aikaa ja talvea odottava Patterson.

Hän iloitsee siitä, kun näkee tyttöjen kehittyvän jääkiekkoilijoina ja ihmisinä. Vaikkei hän ole itse koskaan pelannut kiekkoa, hän pitää sitä hyvin tytöille sopivana lajina.

– Laji vaatii kestävyyttä ja voimaa.

Perheiden pojista Alex Kasal ja Nicholas Patterson pelaavat tämän kauden GrIFK:ssa.

Kaikki Minnesotan tytöt käyvät Helsingin kansainvälistä koulua. Nuorimmat ovat neljännellä ja varttuneimmat kahdeksannella luokalla.

Kuudetta luokkaa käy Shelby Patterson. Hän aloitti jääkiekon jo 3-vuotiaana.

– Isoveljet pelasivat ja se näytti makealta ja vaaralliselta. Minäkin halusin aloittaa jääkiekon.

Maalivahtina pelaava 11-vuotias sanoo, että treenaaminen on täällä rankempaa kuin kotona, koska harjoitteluun kuuluu muutakin kuin pelkkää jääkiekkoa.

– Minun suomalainen suosikkipelaajani on Noora Räty. Hän on valmentanut minua kesäleirillä.

EKS:n tyttökiekko

Oma ikärajaton kiekkokoulu tytöille. Syyskuun loppuun maksuton ja sen jälkeen tuleville muutama ilmainen kokeilukerta. Voi mennä mukaan missä vaiheessa kautta tahansa.

Joukkuetoimintaa 2001–2012 -syntyneille. Kahdelle nuorimmalle ikäluokalle kaksi treeniä viikossa ja muille kolme. Lisäksi pelit.

Syyskuusta huhtikuulle yleensä harjoituksiin kuuluvat oheiset ja jää, kolmella nuorimmalla ikäluokalla oheiset vain toisen jäätreenin yhteydessä. Toukokuusta juhannukseen yleensä oheistreeniä, elokuussa oheisia ja harjoittelua jäällä.

Lisäksi naisten joukkue, joka pelaa nyt Mestis-karsinnassa. Heillä harjoitukset kolme kertaa viikossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu