Puheenaihe

Suomen talous porskuttaa lujaa vielä pienen hetken – "Pian varauduttava selvästi vaisumpaan menoon"

Kuvituskuva.

JOHANNA ERJONSALO

Suomen talous on tällä hetkellä nykyisen noususuhdanteen huipulla. Työllisyyden kasvu ja julkisen talouden vahvistuminen ovat kuitenkin hiljenemässä lähivuosina, ennustaa valtiovarainministeriö.

Talouskasvun odotetaan kiihtyvän 3 prosenttiin tänä vuonna. Seuraavina vuosina Suomen talouden kasvu hidastuu runsaaseen 1,5 prosentin vauhtiin.

– Lähivuosina pitää varautua selvästi vaisumpaan menoon, toteaa valtiovarainministeriön osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander.

Talouskasvun kiihtymistä selittää tänä vuonna se, että yritysten tuotanto-odotukset ovat myönteiset, suurien rakennuskohteiden rakentaminen jatkuu yhä ja palvelualojen myyntiodotukset ovat kohentuneet.

Valtiovarainministeriö muistuttaa, että kasvun rajoitteista on viitteitä. Yritykset ovat kertoneet muun muassa ammattitaitoisen työvoiman pulasta.

Talouskasvu hidastuu ensi vuonna, koska yritysten vilkkain investointikausi on ohi. Muun muassa rakentaminen vähenee, koska asuntotuotanto on noussut nyt poikkeuksellisen korkealle tasolle.

Palkkojen ja eläkkeiden kasvu on antanut kotitalouksille lisää tuloja ostosten tekemiseen ja muuhun kuluttamiseen. Kotitalouksien tulojen ei odoteta kuitenkaan kasvavan samaan tahtiin kuin aiemmin. Myös inflaation odotetaan laskevan kulutusta.

Työllisyyden kasvu on alkuvuoden aikana ollut ennusteita nopeampaa. Työllisiä on tällä hetkellä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Työllisyysaste ylitti kesäkuussa vuoden 2008 suhdannehuipun lukemat ja oli 71,8 prosenttia. Talouskasvun hidastumisesta huolimatta työllisyyden kasvu jatkuu valtiovarainministeriön mukaan, ja työllisyysaste nousee 73 prosenttiin vuonna 2020.

Julkisen talouden odotetaan tasapainottuvan vuosikymmenen vaihteessa. Valtiovarainministeriössä uskotaan, että julkisen talouden velka asettuu hallituksen tavoittelemalle tasolle. Julkinen velka kuitenkin kasvaa, koska valtionhallinnon ja paikallishallinnon menot ylittävät edelleen sen tulot. Julkisen talouden sektoreista ainoastaan sosiaaliturvarahastot ovat ylijäämäisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Huonolla viljasadolla yllättävä vaikutus – Asiantuntija: "Viljelijät tekevät kovan tilin"12.9.2018 19.00
Alkoholivero nousee, yksityisautoilu muuttuu halvemmaksi ja kansaa tuupitaan osakesäästämään – tällainen on vuoden 2019 budjetti29.8.2018 17.25
Pk-yritysten usko tulevaan heikentynyt – näille aloille aiotaan palkata lisää väkeä12.9.2018 06.16

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu