Puheenaihe

Koulupojan kuolema Espoossa: Move-testin ohjeistus saattaa nyt muuttua – "Päällimmäinen tunne on suru"

Move-testissä on mukana myös vauhditon 5-loikka, ylävartalon kohotus, etunojapunnerrus ja heitto-kiinniottoyhdistelmä. Testissä mitataan myös kehon liikkuvuutta. Kuvituskuva.

Sirpa Repo

Espoolaisessa koulussa oppilaan menehtymiseen johtanut sairaskohtaus saattaa poikia muutoksia viides- ja kahdeksasluokkalaisten fyysistä toimintakykyä mittaavaan Move-järjestelmään. Tiistilän koulun oppilas menehtyi viime viikolla saatuaan sairaskohtauksen liikuntatunnilla.

Vuonna 2016 käyttöön otettu järjestelmä on korvannut aiemmat 1970-luvulta peräisin olleet kuntotestit.

Move-testissä testataan kestävyyskuntoa niin sanotulla viivajuoksulla, jossa oppilaan on juostava 20 metrin mittainen matka yhä nopeammin uupumukseen asti.

Viivajuoksu valittiin mukaan Moveen muun muassa siksi, että siinä oppilaalle annetaan juoksutempo, eikä hän voi aloittaa suoritusta liian kovaa. Testi on myös helpompi lopettaa kesken.

Opetushallitus kertoi maanantaina arvioivansa Move-mittauksen sisältöä yhdessä järjestelmän laatineiden asiantuntijoiden kanssa ja selvittää, onko tarvetta täsmentää mittaukseen liittyviä ohjeistuksia.

Opettajan käsikirjassa ohjeistetaan, että oppilas ei saa osallistua testiin, mikäli hänellä on kuumetta, kurkkukipua tai akuutti infektio.

Myös vakavat sydänoireet, fyysisen liikunnan synnyttämät tajuttomuus- tai huimauskohtaukset ja lääkärin tai terveydenhuoltajan määräämä liikuntakielto estävät testiin osallistumisen.

– Päällimmäinen tunne on suru ja syvä osanotto tapahtuneen johdosta. Oppilaiden turvallisuus on aina etusijalla, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen sanoo tiedotteessa.

Move-mittauksiin on osallistunut tähän mennessä noin 100 000 oppilasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Koulupojan kuolema Espoossa – kaupunki keskeyttää kohutut Move-testaukset toistaiseksi17.9.2018 11.42
Koulupojan traaginen kuolema: Kohuttu juoksutesti ollut käytössä 20 vuotta – "Turvallisempi kuin Cooper-testi"17.9.2018 11.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu