Puheenaihe

Legendaarinen valokuvaaja Signe Brander seikkailee nyt sarjakuvakirjassa

Neiti Brander -sarjakuvateoksen kansi.

_

Sarjakuvataiteilija Timo "Timppa" Mäkelän uusi sarjakuvakirja Neiti Brander kertoo legendaarisesta menneen Helsingin tallentajasta eli valokuvaaja Signe Branderista (1869–1942). Kirja julkistetaan 21. syyskuuta.

Mäkelä on useissa aiemmissa töissään hyödyntänyt miljöötä, joka on tallentunut Branderin vuosina 1907–1913 kuvaamaan, yli 900 taidokkaan valokuvan kokoelmaan. Kokoelma on talletettu Helsingin kaupunginmuseoon.

Uudella sarjakuvateoksellaan Mäkelä tekee kunniaa valokuvaajalle itselleen. Mäkelän Neiti Brander -sarjakuvia on nähty Helsingin kaupungin julkaisemassa Helsinki-info-lehdessä, joka on helsinkiläisiin kotitalouksiin jaettava asukaslehti.

Brander kuvasi vuosisadan takaista Helsinkiä aikana, jolloin vanhojen puukortteleiden tilalle nousi jykeviä jugendtyylisiä kivilinnoja.

Vuonna 1906 perustettu Muinaismuistolautakunta uskoi kaupungin ilmeen muuttumisesta kertovan kuvausurakan neiti Branderille. Tämä oli hiukan yllättävää, vaikka naisia toki toimi jo tuolloin valokuvaajina. Nyt vaadittu raskaan kuvauskaluston siirtely ei ollut verrattavissa studiotyöhön.

Lautakunta sanoi kuuden vuoden jälkeen Branderin sopimuksen irti ilman tiedossa olevaa syytä.

Brander kuoli sota-aikana köyhyydessä, mutta hänen uransa ei suinkaan ollut hiipunut Helsinki-sopimuksen päättymiseen. Kuvattavaa riitti esimerkiksi parissa tuhannessa kartanossa eri puolilla Suomea.

Mäkelän sarjakuvissa neiti Brander ei ole uhriutuja. Hän on älykäs, huumorintajuinen ja myös sosiaalisesti taitava persoona. Katuja partioivat konstaapelitkin ojentavat auttavan kätensä, kun Brander järjestelee paikalle sattuneita kulkijoita harkittuihin sommitelmiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nälkätalvena 1942 mielisairaalassa kuollut Signe Brander arvoisensa muistojuhlan – "Hänen katseensa kulkee Helsingissä edelleen"26.5.2018 10.55
Signe Brander saa kaksi muistolaattaa Sipooseen, muttei patsasta Helsinkiin – "Uskomaton sattuma"15.4.2018 18.10
Signe Brander saa kaksi muistomerkkiä Nikkilään – valokuvaajalegenda kuoli mielisairaalassa sotavuonna 19428.4.2018 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu