Kaupunkiaktiivit tahtovat talveksi sisätiloihin

Timo Wright, Laura Porola ja Eeva Astala haluavat jatkaa Bermuda Helsingin ja Tuntemattomien kontin toimintaa myös talvella. Kalasataman kylmät kontit sulkevat syyskuussa ovensa, eikä uudesta paikasta ole vielä tietoa.

Marketta Karjalainen

Kolmen kaupunkiaktiivin tiimi pyöritti monenlaisia projekteja tämän kesän kahdessa merikontissa Kalasatamassa. tarpeelliseksi osoittautunutta toimintaa ei millään maltettaisi lopettaa talven tuloon.

– Sekä Tuntemattomien kontti että Bermuda Helsinki saivat paljon huomiota ja sekä tekijät että yleisö olivat innoissaan, Laura Porola, Eeva Astala ja Timo Wright toteavat.

Nyt näyttelyille ja tapahtumille etsitään uutta paikkaa. Konttien vuokrasopimus päättyy syyskuun lopussa.

 

Olisi kaikkien etu, että kaupunkiin tuodaan lisää pöhinää.”

– Tarvitsemme paikan, joka on kohtuullisesti saavutettavissa ja lämmin. Vettä, sähköä ja saniteettitilat pitää olla, mutta muuten ei ole erikoisvaatimuksia, Astala määrittelee.

 

Mutta koska galleria ja Bermuda toimivat talkoovoimin ilman pääsy- ja käyttömaksuja, tilan pitäisi olla ilmainen.

– Ei meille näytä löytyvän paikkaa talveksi. Ihmiset ovat olleet avuliaita ja kiinnostuneita ja antaneet vinkkejä, mutta ainakaan toistaiseksi ei ole natsannut, Astala kertoo.

– Ongelma on se, että rahaa ei ole eikä toiminta tuota mitään. Mutta en usko, että tilanne on mahdoton. Tiloja on tyhjillään ja moni pitää tätä tärkeänä. Nyt tarvittaisiin taiteesta ja kaupunkikulttuurista kiinnostunut mesenaatti, Wright toteaa.

Kalasatamassa kokeiltua hukka-alueen hyödyntämistä voisi kaupunkiaktiivien mielestä soveltaa laajemminkin. Tyhjistä tiloista voisi tehdä merkityksellisiä paikkoja.

– Olisi kaikkien etu, että kaupunkiin tuodaan lisää pöhinää, Astala vakuuttaa.

Tuntemattomien kontti avasi ovensa Kalasataman Konttiaukiolla kesäkuun lopussa ja järjesti yhteensä viisi taidenäyttelyä.

– Kävijöitä oli vaihtelevasti sään mukaan, mutta keskiarvo oli noin 40 kävijää päivässä. Kontissa kävi yhtä lailla alueella ulkoilevia keski-ikäisiä pariskuntia, nuoria graffitintekijöitä ja rakennustyömiehiä, Wright kertoo.

Bermuda Helsinki tarjosi muun muassa äänentoistolaitteilla varustettua konttia ilmaiseksi ei-kaupallisten yleisötilaisuuksien järjestäjille.

– Bermudassa on tähän mennessä ollut jo kuutisenkymmentä tapahtumaa ja toiminta jatkuu syyskuun loppuun saakka, Astala totesi.

Kontissa pidettiin muun muassa polkupyöräbrunsseja, elokuvailtoja, teatteriesityksiä, minikeikkoja, karaoketuokioita ja teemakirpputoreja. Leffaillat keräsivät kukin jopa pari sataa katsojaa ja tapahtumat kaikkiaan tuhansia kävijöitä.

 

Rahaa ei ole eikä toiminta tuota mitään.”

Kolmikon kesä sujui tiiviisti konteilla.

 

– Mahtava rusketus jo paljastaa, että olin täällä melkein joka päivä. Kesän aikana on tavannut hurjasti ihmisiä ja palaute on ollut niin innostunutta, että se kyllä kannatti, Wright toteaa.

Käyttäjän Marketta Karjalainen kuva
Marketta Karjalainen