Puheenaihe

"Kotien pahimmat päästöt tulevat autoilusta" – nämä väärät uskomukset elävät sitkeästi Suomessa

Kuvituskuva.

JOHANNA ERJONSALO

Suomessa elää paljon vääriä uskomuksia, jotka liittyvät hiilidioksidipäästöihin ja kierrätykseen. Lähes joka kymmenes suomalainen uskoo, että ydinvoima tuottaa energiantuotantomuodoista eniten hiilidioksidipäästöjä. Alle 30-vuotiaista näin uskoo lähes joka viides. Tiedot käyvät ilmi konsultointi ja suunnitteluyritys Pöyryn teettämästä kyselystä, johon vastasi elokuussa 1 007 täysi-ikäistä suomalaista.

Ydinvoimasta tulee hiilidioksidipäästöjä, totta vai tarua?

– Ydinvoimaan liittyy toki erilaisia riskejä, esimerkiksi rakentamisen, voimalan turvallisuuden ja ydinjätteen loppusijoituksen osalta, mutta hiilidioksidia ei ydinvoiman tuotantoprosessissa ilmakehään vapaudu, kertoo Pöyryn Ympäristö-liiketoimintayksikön johtaja Kaisa Vähänen.

Suurimmat päästöt tulevat autoilusta?

Useampi kuin joka neljäs suomalainen uskoo, että autoilu on suomalaisten kotitalouksien suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja. Useissa tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että suomalaisten kotitalouksien suurimmat päästöt aiheutuvat asumisesta. Yksityisajoneuvojen aiheuttamat päästöt ovat reilusti alle puolet asumisen päästöistä.

– Asumisesta johtuvia päästöjä Suomessa lisää kylmä talvi, jolloin lämmitys vie merkittävästi energiaa. Siksi se, miten omaa asuntoaan lämmittää ja millaisena asunnon sisälämpötilan pitää, vaikuttaa merkittävästi kotitalouden hiilijalanjälkeen, Vähänen jatkaa.

Suomi on kierrätyksen mallimaa?

Kun vastaajilta kysyttiin heidän arviotaan, miten Suomi pärjää jätteiden kierrätyksessä verrattuna muihin EU-maihin, kolme neljästä suomalaisesta sijoitti Suomen kärkikymmenikköön ja useampi kuin joka kolmas jopa viiden parhaan joukkoon.

Suomi on kuitenkin kierrätyksessä EU:n keskikastia – yhdyskuntajätteestä Suomessa kierrätetään vain 42 prosenttia, mikä sijoittaa Suomen vasta 12. sijalle EU:ssa.

Kyselyn mukaan lähes kaksi kolmesta suomalaisesta uskoo, että heidän omilla valinnoillaan on merkitystä globaalien hiilidioksidipäästötavoitteiden saavuttamiseksi. Noin joka kolmas olisi valmis vähentämään merkittävästi vapaa-ajan lentomatkustamista pienentääkseen hiilijalanjälkeä. Eniten kannatusta saa kasvisruuan lisääminen, johon olisi valmis 51 prosenttia vastaajista.

Naiset näyttäisivät olevan miehiä valmiimpia tekemään konkreettisia ilmastotekoja hiilijalanjälkensä pienentämiseksi, ja etenkin valmius kasvisruuan lisäämiseen ja vaatteiden käytettynä ostamiseen on selvästi suurempaa naisten keskuudessa. Peräti joka kahdeksas miesvastaaja ei ollut valmis tekemään mitään kyselyssä mainituista muutoksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu