Puheenaihe

Näin Kruunusillat muuttaa Korkeasaaren arkea: lippukoju saarelle, ratikkapysäkki, uusi paikka yhteyslaiturille

KORKEASAARI Vuoden 2020-luvun puolivälissä todennäköisesti valmistuva jättimäinen siltahanke tuo Korkeasaareen ratikkapysäkin ja siirtää lipunmyynnin Mustikkamaalta saarelle.

Korkeasaaren uusi lipunmyyntirakennus siirtyy tulevina vuosina Korkeasaaren puoleiseen päähän lähelle ratikkapysäkkiä

Arkkitehdit Frondelius+Keppo+Salmenperä Oy.

Kruunusilloiksi nimetty tuleva jättisilta tulee muuttamaan Korkeasaaren palveluita ja liikennejärjestelyitä.

Korkeasaaren eläintarha saa nimittäin lähivuosina uuden lipunmyynti- ja monitoimirakennuksen eläintarhan saaren puoleiseen päähän, ratikkapysäkin viereen.

Jatkossa Korkeasaaren lipunmyynti tulee siis tapahtumaan eläintarhan, ei Mustikkamaan puoleisessa päässä.

– Eläintarhan lipunmyynti on järkevä siirtää Mustikkamaalta Korkeasaaren puolelle ratikkapysäkin lähelle. Ykkösjuttu on lipunmyyntipiste, jonka lisäksi sinne voitaisiin sijoittaa myös ravintola, kahvila ja tietysti matkamuistomyymälä ja muuta eläintarhan huoltotilaa, ehkä myös kabinetti, kertoo kaupungin Kalasatama–Malmi-tiimin arkkitehti Tuomo Näränen.

Keskustasta Laajasaloon aikanaan ulottuva silta tulee kulkemaan Korkeasaaren kautta. Saarelle tullaan rakentamaan yksi sillan ratikkapysäkeistä.

Nykyisessä, Mustikkamaan päässä olevassa lippukojussa toiminta loppuu.

– Tilalle mahdollistetaan liiketilaa, kuten esimerkiksi ravintola, kahvila ja saunatiloja, Näränen jatkaa.

Kaupunkiympäristölautakunta näytti Korkeasaaren vastaanottorakennusten ja Mustikkamaan leikkipuiston asemakaavamuutoksille tällä viikolla vihreää valoa.

Mustikkamaalle mahdollistetaan leikkipuiston rakentaminen Mustikkamaanpolun läheisyyteen.

Korkeasaareen on hahmoteltu myös yhteysvenelaituria uuden sillan kupeeseen eli saaren pohjoispuolelle. Nykyinen laituri sijaitsee saaren länsirannalla.

– Mitään aikataulua ei ole vielä olemassa. Uusi laituri ei tarkoittaisi sitä, että se poistaisi automaattisesti vanhan laiturin, sanoo Näränen.

Kruunusillat-hanke valmistuu alustavasti vuonna 2026.

Kyseessä on Helsingin keskustasta Kalasataman ja Korkeasaaren kautta Laajasaloon kulkeva kymmenen kilometrin pituinen raitiotieyhteys.

Sillan rakennusaikaisia ja sen jälkeisiä vaikutuksia Korkeasaaren eläimiin tutkitaan. Korkeasaari on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Mustikkamaa on merkittävä ulkoilualue, jolle pääsee Mustikkamaansillan ja Isoisänsillan kautta. Saari on määritelty maisemakulttuurikohteena kansanpuistoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kalasatama odottaa jo ratikkaa23.9.2018 08.10
Kalasatama loi nahkansa reilussa 100 vuodessa – tällainen on Helsingin uuden kaupunginosan historia22.9.2018 12.50
Nuoren lapsiperheen arki Kalasatamassa sai kansainvälistä huomiota – "Taivalkoskellakaan elämä ei ollut niin yhteisöllistä kuin täällä"20.9.2018 20.15
Mustikkamaalta etsitään pieniä aarteita23.9.2018 11.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu