Puheenaihe

K-kaupan lihamestari Tomi, 33, aikoo taittaa puolikkaan – näin mies treenaa 8 tunnin työpäivien lomassa

URHEILU Vantaan maratonilla nähdään muun muassa ensimmäisen "puolikkaansa" juokseva Tomi Tiiperi.

Tomi Tiiperi työnsä äärellä Pikku-Huopalahden K-marketissa.

Tero Vähämäki

Lauantaina 13. lokakuuta juostava Vantaan maraton on noussut yhdeksi Suomen suurimmista.

Tikkurilan urheilupuistosta käynnistyvä 42,195 kilometrin mittainen juoksu kerää jälleen eritasoisia kestävyysurheilijoita. Mukana on niin maratonkonkareita kuin vasta-alkajiakin. Osa on hakemassa hyvää aikaa tai sijoitusta, osa vain ylittämässä itseään.

Myös puolimaratonin, eli 21 kilometrin, juokseminen on kova saavutus. Helsingin Puistolassa asuva Tomi Tiiperi, 33, aikoo juosta ensimmäisen puolikkaansa naapurikaupungin puolella.

Tiiperillä on vankka jalkapallotausta, mutta juoksuharrastuksen hän aloitti kunnolla vasta kesällä. Lopullisena tavoitteena siintää Tukholman perinteinen maraton ensi vuoden kesäkuussa.

– Valitsin juoksun liikuntamuodoksi siksi, että se tuntuu sopivan parhaiten kropalleni, Tiiperi selittää valintaansa.

Hän aloitti juoksemalla lyhyempiä lenkkejä, vaikka peruskuntoa pohjalta jo löytyikin. Entisen urheilijan vauhti oli kuitenkin välillä liikaa.

– Kaverini, jotka ovat juosseet maratoneja, kertoivat, että pitkille matkoille kannattaa lähteä rauhassa. Minun oli kuitenkin vaikea sovittaa vauhtiani siihen, kahden tunnin alitusta havitteleva Tiiperi naurahtaa.

Juoksukärpänen pääsi puraisemaan lihamestarina työskentelevää Tiiperiä oikein kunnolla. Ahkerasti treenaava mies ei aina malta himmailla edes töistä lähdettyään.

– Kerran juoksin ex-temporena töistä Pikku-Huopalahdesta kotiin Puistolaan, hän kuvailee noin 13 kilometrin mittaista kotimatkaansa.

– Se oli kohtalaisen rankkaa kahdeksan tunnin seisomisen jälkeen, hän myöntää.

Kunnosta puolimaratonin taittaminen ei ainakaan jää kiinni. Tiiperi kertoo, että lyhyillä pyrähdyksillä käynnistynyt treenaaminen on ollut nousujohdanneista koko ajan.

– Minun piti osallistua puolikkaalle vasta myöhemmin, mutta tiedän selviäväni siitä jo nyt. Matkaan lähteminen ei jännitä.

Juoksuharrastusta pidetään haastavana aloittaa, mutta Tiiperi ei ole huomannut liiallista rasitusta kehossaan.

Harjoittelun ja levon jakaminen on avainasemassa, jotta kroppa palautuu tarpeeksi.

– Ehkä muutamia rakkuloita on tullut jalkoihin, muttei mitään ylitsepääsemätöntä. Juoksemisen aloittaminen ei ole niin vaikeaa kuin osa luulee, lihamestari päättää.

Vantaan maraton

Juostaan 13. lokakuuta. Lähtöpaikkana Tikkurilan urheilupuisto.

Juoksumatkoina ovat perinteisen maratonin lisäksi puoli- ja neljäsosamaratonit sekä maratonviesti.

Ilmoittautuminen maksaa 60 euroa maratonille, 55 euroa puolikkaalle ja 35 euroa neljäsosamaratoniin. Viestiin osallistuminen maksaa 140 euroa joukkueelta.

Maraton päättää viiden osakilpailun mittaisen Vantaan kestävyyskierroksen. Naisten sarjassa voitto on lähes korvamerkitty Merja Kiviranta-Mölsälle. Miehissä voittoa tavoittelevat yhä kisaa johtava Joni Karjalainen, toisena oleva Tomi Halme ja viime vuoden voittaja Teemu Törmälä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu