Makumaailma

Suomalainen ravintolaketju näyttää mallia muuttamalla pillit paperisiksi – "Totta kai tämä on imagopäätös"

RUOKA Tamperelaistaustaisen ravintolaketjun ympäristöpäätös ei ollut yksinkertainen toteuttaa, eikä ilmainen.

Pilli kuuluu edelleenki- ravintolakokemukseen Pancho Villoissa, kertoo ketjun operatiivinen johtaja Teemu Vanharanta. Lokakuun alusta eteenpäin pillit ovat paperia.

Petteri Mäkinen

Ravintolaketju Pancho Villa on luopumassa kokonaan asiakkaille päätyvistä muovituotteista.

Pancho Villa aloittaa korvaamalla muovipillit kierrätyskuidusta tehdyillä paperipilleillä jo lokakuun alussa. Myös pillien väriaine on luonnonmukaista, joten uudet pillit ovat kokonaan biohajoavia.

– Haluamme ketjuna vaikuttaa jättämäämme ympäristöjalanjälkeen. Totta kai tämä on imagopäätös, mutta en usko, että sillä lisäämme myyntiä, joten kyllä tämä on ennen kaikkea ympäristöteko, toteaa Pancho Villa Finland Oy:n operatiivinen johtaja Teemu Vanharanta kaupunkilehti Tamperelaiselle.

Pk-seudulla ketjulla on ravintoloita Helsingin Itäkeskuksessa ja Kluuvissa. Ketju toimii myös muun muassa Turussa, Hyvinkäällä, Seinäjoella ja Lappeenrannassa.

Vanharannan mukaan yhtiön ravintoloissa halutaan olla liikkeellä jo hyvissä ajoin, vaikka EU:ssa vasta valmistellaan direktiiviä, jossa kieltäisi kaikki muoviset kertakäyttötuotteet, jotka ovat korvattavissa muilla materiaaleilla. Tähän mennessä omasta muovipilleistä luopumisen aikataulustaan ovat tiedottaneet muun muassa Scandic-hotellit ja kahvilaketju Starbucks.

– Vaihtoehtoja muovipilleille on vielä hyvin vähän tarjolla. Tuotetiimimme joutui tekemään ison työn, jotta löysimme riittävän määrän sopivia pillejä.

Ekologiseksi ryhtyminen ei ole helppoa. Pillihankinnan haastavuudesta kertoo se, että Pancho Villoihin jouduttiin saatavuuden varmistamiseksi ostamaan kerralla yli kolmen vuoden pillit. Ketjun 30 ravintolan vuosikulutus on yhteensä noin 600 000 pilliä.

Valinnalla on myös taloudellinen merkitys. Paperiset pillit maksavat nykyisellään lähes kolme kertaa enemmän kuin muoviset. Pancho Villalle ympäristöpäätös maksaa noin 20 000 euroa vuodessa.

Pilleistä luopuminen ei ole Pancho Villoissa vaihtoehto.

– Pilleillä on merkitys ravintolakokemuksen kannalta. Moniin drinkkeihin pilli kuuluu oleellisesti ja monet haluavat pillin myös siideriin tai virvoitusjuomaan, tietää Vanharanta.

Muille asiakkaille päätyville muovituotteille haetaan korvaajaa vuoden loppuun mennessä.

Haussa ovat muun muassa take away -tuotteiden kahvikuppien kannet, dippikipot ja annosrasiat.

Asiasta kertoi ensin Tamperelainen.

Pancho Villa

29 ravintolaa Suomessa, 1 Ruotsissa

Ensimmäinen avattiin Tampereella Tammelan puistokadulla vuonna 2001

Nykyisin ravintoloista Tampereella kuusi sekä Kangasalan Lentolassa, Ylöjärven Elovainiossa ja Lempäälän Ideaparkissa yhdet

Pancho Villa Finland -ketjun omistaa ylöjärveläinen Jari Havusalmi

Ravintoloista 15 on franchise-yrittäjien omistamia ja loppuja pyörittää JH-Ravintolat Oy

Ketju saanut nimensä meksikolaisen vuosina 1878–1923 eläneen vallankumousjohtajan mukaan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hampurilaisketju poisti pillit ja mukien kannet asiakkaiden saatavilta – tässä perustelut2.7.2018 20.10
Starbucks ilmoitti näyttävästi luopuvansa muovipilleistä – nyt myynnissä on paperipillejä, jotka on pakattu muoviin31.7.2018 09.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu