Puheenaihe

Teinipoikien joukko ryösti nuoren keskellä Helsinkiä – osa esti kaveria auttamasta pahoinpideltävää uhria

RIKOS Poikajoukko seurasi ja saartoi uhrinsa Hakaniemessä.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Nuorisojoukko ryösti väkivaltaisesti heille tuntemattoman pojan kesäkuussa 2017. Käräjäoikeudessa vastaajina oli yhteensä seitsemän vuosina 2001, 2000 ja 1999 syntynyttä poikaa.

Tapahtumat alkoivat Hakaniemestä kadulla, jossa nuorten poikien joukko yritti saada uhrin omaisuutta haltuunsa pitämällä tästä kiinni, riuhtomalla ja repimällä. Teko jäi yritykseksi sivullisen puututtua tilanteeseen.

Tämän jälkeen tekijät seurasivat poikaa ja tämän kaveria Pitkänsillanrantaan. Uhri oli matkalla soittanut tädilleen ja pyytänyt tätä tulemaan paikalle.

Pitkänsillanrannassa nuorisojoukko ympäröivät uhrin ja estivät poistumisen. Osa piti uhrista kiinni ja osa töni ja muun muassa löi tätä kasvoihin, päähän ja ylävartaloon. Samanaikaisesti kaksi piti kiinni uhrin kaverista, joten tämä ei voinut puuttua tilanteeseen.

Vastaajat ovat väkivallan teon yhteydessä anastaneet uhrin kädessä olleen puhelimen sekä tämän päällä olleet lompakon, repun ja lippiksen. Syyttäjän mukaan teko oli kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Kaikki vastaajat kiistivät oikeudessa syytteen joko kokonaan tai osittain.

Käräjäoikeus tuomitsi ryöstöstä yhteensä 5, joista 3 oli syyllistynyt tekoon nuorena henkilönä. Tekijät saivat ehdolliset vankeusrangaistukset. Alle 18-vuotiaille rikokseen syyllistyneille tuomion pituus oli 4 kuukautta 15 päivää. Teon hetkellä täysi-ikäisille tuomittiin 6 kuukauden ehdolliset vankeusrangaistukset.

Oikeus hylkäsi syytteen kahden vastaajan osalta, jotka olivat pitäneet kiinni uhrin kaverista.

Oikeuden mukaan myöskään avunanto ryöstöön -rikoksen tunnusmerkistö ei heidän kohdallaan täyttynyt, sillä pääteko, eli uhrin ryöstäminen olisi joka tapauksessa toteutunut riippumatta kahden vapautetun vastaajan menettelystä.

Viiden nuoren tulee korvata kivusta ja särystä yhteisvastuullisesti uhrille 600 euroa sekä henkisistä kärsimyksistä yhteisvastuullisesti 1 200 euroa.

Uhrille oli aiheutunut paitsi fyysistä kipua, huimausta ja huonovointisuutta tapahtumista, myös henkinen trauma, unettomuutta ja painajaisia. Kertomansa mukaan hän koki olleensa tapahtumapaikalla shokissa. Uhrin päästyä pois tilanteesta hän oli juossut paikalle saapuneen tätinsä autoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu