Makumaailma

Helsinkiläisessä näkkileipätehtaassa valmistetaan nyt suklaata – ja siitä aiotaan tehdä Amerikan herkku

YRITYS Rovion entinen toimitusjohtaja sijoitti isosti suklaafirma Goodioon. Herkut syntyvät entisessä näkkäritehtaassa.

Goodion Jukka Peltola ja Taru Pilvi kaakaopapusäkkien päällä yrityksen tiloissa Sörnäisissä.

Päivi Tuovinen

Helsinkiläinen suklaabrändi Goodio on perustanut tytäryhtiön Yhdysvaltoihin.

– Rakennamme Yhdysvaltoihin ensin myyntiorganisaation. Suklaata viedään sinne Suomesta, myöhemmässä vaiheessa pyrimme myös selvittämään mahdollisuuksia suklaan tuotantoon siellä, kertoo Goodion operatiivinen johtaja Jussi Salonen.

Ei ollut paljon vaihtoehtoja massatuotantosuklaille."

Sörnäisten Kaikukadulle Elannon entiseen näkkileipätehtaaseen keväällä muuttaneen yhtiön toiminnan käynnistämistä Yhdysvaltain markkinoilla vauhdittaa Rovion entisen toimitusjohtajan Mikael Hedin 1,5 miljoonan euron lisäpääomasijoitus yhtiöön.

Goodion suklaatuotteita saa Suomesta tällä hetkellä noin 1 500–2 000 jälleenmyyjältä, yhtiö pitää kotimarkkina-alueenaan myös Pohjoismaita.

– Suklaatamme viedään paljon esimerkiksi Iso-Britanniaan ja Japaniin sekä Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat tulee ensi vuonna olemaan meille suurempi vientimarkkina kuin muut ulkomaat yhteensä, Salonen jatkaa.

Helsinkiläisen suklaabrändin tarina käynnistyi vuonna 2012, kun Jukka Peltola alkoi valmistaa raakasuklaata kotinsa keittiössä Helsingissä.

– Halusimme tuoda markkinoille parempaa suklaata. Kun yhtiön perustamisen aikaan katsoi kaupan suklaahyllylle, ei siellä ollut paljon vaihtoehtoja massatuotantosuklaille, Peltola kertoo.

Hänen mielestään suklaa on parhaimmillaan aivan erilainen tuote kuin massatuotantosuklaat.

– Raaka-aineiden pitää olla optimaalisia eikä suklaassa käytetä täyteaineita. Ja makeuttajana meillä ei käytetä valkoista sokeria vaan kookospalmusokeria.

Goodio huomioi tuotannossaan myös eettisyyden: se tuottaa Helsinkiin kaakaopapuja Perusta, Ecuadorista ja Kongosta.

– 70 prosenttia maailman kaakaosta tulee Länsi-Afrikasta, jossa sen tuotantoon liittyy erilaisia epäkohtia, Peltola jatkaa.

Suklaata sokerin takia."

Goodion tiloissa on isot kasat vastikään saapuneita kaakaopapusäkkejä. Peltola murskailee papuja käsissään ja maistelee papujen erilaisia makuvivahteita.

– Suomessa syödään suklaata pitkälti sokerin takia, eikä kaakaon maun eri vivahteiden vuoksi.

Goodiossa on kehitetty myös Chockoat-suklaat, jotka ovat maidottomia ja saavat vaaleutensa kaurasta. Kaurasuklaalle haetaan patenttia.

– Alamme lanseerata myös kaurasuklaata Amerikassa, Peltola jatkaa.

Goodion historiaa

Jukka Peltola, Felix Zenger ja Lasse Jalkanen alkoivat valmistaa raakasuklaata Herttoniemessä vuonna 2013.

Vuonna 2015 Peltolan yhtiökumppanit vaihtuivat ja tuotanto siirrettiin Hermanniin Jonni Sinkkosen ja Sampsa Siekkisen luotsaamina. Keväällä 2018 yhtiö muutti Sörnäisten Kaikukadulle.

Ennen Goodion perustamista Peltola työskenteli pelisuunnittelijana Angry Birds -mobiilipelistä tunnetuksi tulleella Roviolla. Luovan peli- ja viihdealan uransa jälkeen hän innostui hyvinvoinnista ja terveellisistä elämäntavoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Asuntojen hinnat ovat niin korkealla, että Helsingin suojeltuun margariinitehtaaseenkin kannattaa rakentaa 31 uutta kotia13.8.2018 20.00
Näin syntyvät uudet siniristiliput tehtaalla Helsingissä – yhdelle historialliselle lipulle tehtailija sanoo aina ehdottomasti ei12.5.2018 08.33
Viimeinen sammuttaa valot – Suomen ainoa jäljellä oleva hehkulampputehdas lopettaa2.12.2017 08.20
Ravitsemusterapeutti vaatii kauppoja vastuuseen lasten lihomisesta – Yle: "Kassalla ei viimeisenä olisi suklaapatukoita"2.8.2018 21.20
Sirkkaleipää, toukkasuklaata, kuoriaisjauhoja... – Hyönteisruoat surahtavat perjantaina kauppoihin21.11.2017 19.20
Suklaalta tuoksuva nalle mureni tukehduttaviksi palasiksi – Tukes testasi verkkokaupoista tilattuja leluja10.9.2018 12.09
Nyt se on tutkittu: Suklaakonvehtien syöntijärjestys jakaa kansan13.12.2017 10.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu