Puheenaihe

Raili, 71, on toiminut 11 vuotta omaishoitajana – kaipaa systeemin yksinkertaistamista

OMAISHOITO Raili Salmi kaipaisi myös omaishoitojärjestelmän yksinkertaistamista niin, että yksi numero riittäisi. Salmi toimii miehensä omaishoitajana.

– Omaishoitajien kanssa pitäisi voida yksilöllisesti miettiä, miten elämä olisi vielä parempaa, sanoo miehensä Tero Salmen omaishoitaja Raili Salmi.

Sanna Jompero

Aurinkolahtelainen Raili Salmi, 71, on toiminut miehensä omaishoitajana 11 vuotta eli siitä lähtien, kun Tero Salmi, 71, sai aivoinfarktin.

Raili herää aamuisin kello 5.30 eli kaksi tuntia Teroa aikaisemmin, jotta saisi hetken omaa aikaa. Tero tarvitsee apua lähes kaikissa arkipäiväisissä asioissa sekä jatkuvaa huolenpitoa.

– Kyllä minä välillä väsynyt olen. Todellakin.

Raili Salmi vetää myös omaishoitajien vertaistukiryhmää sekä toimii kokemusasiantuntijana ja toivoisi, että nykyinen omaishoitojärjestelmä ottaisi nykyistä enemmän huomioon yksilön tarpeita.

– Jotkut tarvitsisivat enemmän palveluita, toiset rahaa tai vapaa-aikaa. Yksilöllisiä tarpeita ei oteta nykyjärjestelmässä huomioon nyt lainkaan.

Päivätoimintaa on jo voinut saada halvemmalla, jos ei ole käyttänyt vapaapäiviä.

Salmi kokisi tarvitsevansa enemmän vapaa-aikaa. Avustaja käy hoitamassa Teroa 30 tuntia kuukaudessa. Sinä aikana Raili hoitaa sekä omia että Teron asioita, kuntoilee tai käy jossakin kodin ulkopuolella. Omaishoitajalla on oikeus saada kolme vapaapäivää kuukaudessa.

– Myös koko perhe pitäisi huomioida, ei vain sairastunut.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli tällä viikolla tilannekatsausta omaishoidon tuen uusista myöntämisperusteista ja suunnitelmista omaishoidon tuen kehittämiseksi.

Kaupunki ryhtyi viime vuonna tarkastelemaan omaishoidontuen myöntämisperusteita. Hoitopalkkiot tarkistettiin Espoon tasolle.

– Vanhojen päätösten uudelleenarviointi on sujunut hyvin. Arvioinnit saadaan hoidetuksi määräajassa eli vuoden loppuun mennessä, kertoo sosiaali- ja terveystoimialan toiminnansuunnittelija Merja Jäntti.

Jäntin mukaan noin 10 prosentilla helsinkiläisistä omaishoitajista tuki laskee ja lopuilla pysyi ennallaan tai nousee.

Raili Salmi arvelee, että uudessa kolmiportaisessa järjestelmässä Tero tullaan sijoittamaan hoitoisuusluokka kakkoseen, jolloin omaishoidontuki putoaisi nykyisestä 800 eurosta 784 euroon kuukaudessa. Aikaisemmin luokkia oli 4.

Vuoden alussa omaishoidontuen kriteereitä lievennettiin. Myös muita palveluja saa käyttää aiempaa enemmän ilman, että hoitopalkkio pienenee. Uusituissa kriteereissä pyritään huomioimaan entistä paremmin valvonnan kuormittavuutta hoitajan työssä.

– Aiemmin kriteerit painottivat enemmän fyysistä hoitamista. Nyt kriteereissä on huomioitu ohjaus, valvonta ja hoidon psyykkinen rasittavuus yhtä painavana kun fyysinen ja konkreettinen hoito, Jäntti toteaa.

Omaishoitajien määrä on Helsingissä kasvussa. Tammi–heinäkuussa Helsingissä oli 3 567 omaishoidon tukea saavaa omaishoitajaa, joista alle 65-vuotiaita hoitajia oli 1 719. Yli 65-vuotiaiden hoitajien määrä oli 1 871. Viime vuoden vastaavana ajankohtana omaishoitajia oli 3 479, joista alle 65-vuotiaiden hoitajia 1 635 ja yli 65-vuotiaiden hoitajia 1 863.

Alle 65-vuotiaista hoitajista naisia oli 80 prosenttia. 65–74-vuotiaista hoitajista naisia oli 70 prosenttia.

Raili Salmi toivoisi, että asiat hoituisivat nykyisen soittorumban sijaan yhdestä numerosta.

– Nyt on eri lääkäreitä, on fysioterapeuttia, omaishoitoon liittyvä hoitaja ja henkilökohtaiselle avustajalle kaksikin eri tahoa. Sitten on päälle vielä perusterveydenhoito. Pitäisi olla joku yksi paikka, johon voi ottaa yhteyttä.

Omaishoidon tuen kustannukset olivat Helsingissä viime vuonna 28 miljoonaa euroa. Tälle vuodelle on varattu 38 miljoonaa.

Palkkiot korjattiin Espoon tasolle

Helsingissä uudistettiin omaishoidon tuen myöntämisperusteita vuoden alussa.

Omaishoidon palkkiot nostettiin Espoon tasolle.

Myös hoitopalkkion pienennykset noudattavat Espoon mallia.

Maksettavien tukien määrä on Uudenmaan kuntien korkeimpia.

Uudet myöntämisperusteet mahdollistavat myös omaishoitajan työssäkäynnin hoitopalkkioiden matalimmassa ja keskimmäisessä sekä joissain tilanteissa myös ylimmässä

hoitoisuusryhmässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Perhosluinen" Neela, 5, on opetellut kävelyn jo seitsemästi – omaishoitaja-äiti venyy avuksi 24/7 ja liikuttuu ihmisten hyväntahtoisuudesta10.12.2017 08.35
Omaishoidon karsiminen pelottaa Remo-pojan vanhempia – "Jaksamisen rajoilla on menty tähänkin asti"8.3.2017 07.10
Kuvasarja: Kokkauskurssi tuo vaihtelua omaishoitajamiesten arkeen – "Äijähomma on tässä tärkeää"12.11.2016 18.47

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu